Khold -  Mørke Gravers Kammer

Kiadó: Candlelight
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: Khold
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A másodgenerációs norvég black csapat harmadik albumához érkezett. A hasonszőrű zenekarok védjegye a szintetizátor teljes mellőzése - a lényeg az őserejű riffekben és tempókban rejlik. Fogalmam sincs, miért szerettem meg ezt az irányt az utóbbi időben, de abban biztos vagyok, hogy igazán a minimalista zenénél dönthető el könnyen, kiben van és kiből hiányzik az a kis szikra.

A Khold alakulásakor egyetlen demófelvétel után nyert felvételt Satyr kiadójához, majd az utóbbi években aktív turnézással készült a Morke Gravers Kammer-re. Többek között a Satyricon előtt is turnéztak Európában. A zenekar egyértelműen a tradicionális fekete fémet tűzte zászlajára, azonban nem a Darkthrone vagy Burzum-féle antihangzással. A sötét, ódon pincékben feltűntek a Mesák és dw-k - és a Khold, nevéhez méltóan csap a húrok közé.

A négyes ezúttal sem távolodott el zsigeri, egyszerűségükkel megfogó erejű ötleteiktől. Sőt, a kísérletezéssel távolabb merészkedtek, mint eddigi két albumukon. A hangzás átütő erejű - na jó, nem Satyricon, de minden arányos és telt. Szerencsére a dobokról lehagyták a triggert, és az erősítőkön is végig ugyanaz a torzító süvít.

A kezdő Atselgraver nem olyan erős, mint a Phantom-ot felvezető Dodens Grode. A kettes Dod viszont akár a csapat himnusza is lehetne. Ezt megérezve klipet is forgattak rá - kíváncsi lennék a pitbull és a black metal kapcsolatának miértjére, de nem vagyok gonosz a srácokkal, fusson csak a kis jószág vicsorgó pofával. Aki kételkedne a négyes erejében, elég ha meghallgatja ezt a számot. Kevés téma, piciny variálás és kész is a pusztító ötvözet. A címadó viszont kimért, halálos tempóval őröl. Az Opera Seria talán pályafutásuk egyik leggyorsabb dala - persze a duplázót mindenki felejtse el egy ilyen ortodox bandánál. A Vardager pedig kíméletlen verzéjével vési be magát az emlékekbe.

Bár előző lemezük nagyon tetszett - elsősorban a változatos, hangulatos tempók miatt - a Morke Gravers Kammer-t nem érzem annyira erős anyagnak, mint a Phantom-ot. Noha egyáltalán nem rossz - gyenge részeket nem tartalmaz - kicsit izzadtságszagúnak érzem a lemez vége felé a hasonló felépítésű szikár ötleteket. Nagyon hiányzik erről a lemezről egy Hekseformular I Vev és Ord I Flammer, amelyek igen ötletes tempóikkal színt hoznak az album egészébe. Ezúttal a Khold féktelen pitbull módjára támad a hallgatóra. Ha az erőfitogtatással szemben okosabb és agyafúrtabb részeket is alkalmaznának (mint régebben), akkor nevükhöz hasonló hideg ködként vennék körül a hallgatót. Bár így is elismerésre méltó munkájuk, több rejlik bennük.


1. Atselgraver
2. Dod
3. Niflheimr
4. Hevnerske
5. Med nebb og klor
6. Morke gravers kammer
7. Opera Seria
8. Sjeleskjender
9. Vardoger
10. Kamp