Centinela - Sangre Eterna

Kiadó: Goi Records
Együttes: Centinela
Megjelenés éve: 2002
Ajánlja: Donat
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

A Centinela 1999 szeptemberében alakult Albacete-ben (Spanyolország). A kezdtek óta az volt a céljuk, hogy sikeres, új hangzású heavy metalt játszanak anyanyelvükön, a '80as évek hatásaival megtűzdelve. Mindegyik tag tapasztalt zenész, így az első koncertek után hamar stúdióba vonultak és felvették az első és egyetlen demojukat, ami az Emisarios De La Fe címet viseli. Az erre érkező kritikák pozitívak voltak, így nekiálltak ezt élőben is bemutatni. Számos fellépés után ismét stúdióba vonultak, - immár egy professzionálisabba - és rögzítették a bemutatkozó albumukat, a Sangre Eterna-t.

Ez alapján a zenéjük, valójában klasszikus heavy metal, így nem igazán sikerült megfejtenem mit értenek itt az új hangzás alatt. A magas, néha sikításokkal tarkított férfiének, a tipikus heavys szólók, stb... nem mutatnak sok újdonságot. Természetesen ez már a stílus miatt is adódik, hisz amit a rockzene ezen ágán be lehet mutatni, azt már nagyjából mind be is mutatták előttük. Az album legnagyobb hibája mégis az, hogy túl sok szám kb. azonos tempóra íródott és közel hasonló dallamokat használ. Azért hiába "régi" stílus a heavy metal, lehetne változatosabb tempókat, énekhangokat is alkalmazni.

Az első négy dal eléggé hasonló, gyors tempójú, amolyan Judas Priest hangulatú szerzemény, ahol az énekes megcsillogtatja a torkában rejlő sikításokat és egyéb hangokat. Ez után jön a Luz című tétel, ami egy intro és átfolyik az El Sabia című dalba. Egyáltalán nem értem, hogy miért kellett ezt az introt az ötödik számként berakni, miért nem inkább ezzel kezdődött az album? Mindenesetre az ez után következő dal is az előzőekhez hasonlít, csak itt kicsivel lassabb az alaptempó, ami így a gyors és a középtempó között helyezkedik el. Itt is látszik, hogy a hangszeresek összhangján kellene kicsit csiszolni, mert a váltásoknál néha pontatlanságokat vélek felfedezni. A dobosnak pedig, ugyanazon téma ismétlésekor nem mindig egyenletesek az ütései. Nem olyan szembetűnők ezek a hibák, de még lenne mit javítaniuk.
A hetedik szám az, ami kilóg a sorból. Ez egy akusztikus dal, ahol a spanyol nyelvű éneket egyetlen fémhúros akusztikus gitárral kísérik. Az ezután következő dalok az album korábbi számaihoz igazodva, a klasszikus heavy metalos jegyekkel vannak felvértezve. Az egyetlen kivétel ez alól a Sangre Eterna, amiben speedes/poweres elemek kerülnek előtérbe. Itt gyorsabb riffekkel találkozunk, és az énekben is durvább dallamok jelennek meg. Ez a szám már a germán metal jegyeit veszi fel és az utolsó refrén előtt egy őrületes tekerést is hallhatunk a gitár szekciótól. Mindezek után már csak egy outro maradt hátra, ahol kellemes hangulatban egy klasszikus gitár kíséri a záró hegedűszót.

Összességében bemutatkozásnak elmegy ez a CD, de még van mit javítaniuk a következő albumig. Ezt az anyagot azoknak ajánlom, akik szeretik a Judas Priest, Iron Maiden nyomában járó feltörekvő metal zenekarokat, vagy pedig egyszerűen csak a spanyol kiejtésükön akarnak javítani.


01. Sin Vuelta A Empezar
02. Fiel Servidar
03. Rey Del Tiempa
04. Ajas De Fuego
05. Luz
06. El Sabia
07. Treinta Dias
08. Absesian
09. Sin Mieda
10. Vuela Alta
11. Sangre Eterna
12. Libertad


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036