Necronomicon - Construction of Evil

Kiadó: Remedy Records
Együttes: Necronomicon
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A Necronomicon a 80-as évek elején egy időben alakult az olyan nagy német thrash bandákkal, mint a Kreator, Destruction, Sodom. A felállásban sok változás azóta sem történt, - egyedül a basszusgitárosi poszton jött-ment néhány zenész - a lemezeik még is több éves szünetekkel követték egymást. Nem volt szerencséjük a kiadókkal és magánéleti okok is hátráltatták a csapatot. Ötödik nagylemezüket, a most megjelent Construction of Evil-t közel tíz évnyi hallgatás előzte meg. (A zenekar nem összekeverendő a kanadai, szintén NecronomicoN névre hallgató, bár nevüket kicsit máshogy író, death bandával!)

Mint a zenekar múltjából sejthető, jó fajta, old-school thrash zúzásra számíthatnak a hallgatók. Feszes tempók, szaggató, maró riffek és köpködő ének - ahogy azt a Destruction-től ismeri a nagyközönség. Még Freddy hangja is Schmier-es. Ugyan a zenekar Európából származik és zenéjük kilencven százalékban európai thrash metal, némi amerikaias íz is érződik ezen a lemezükön. Egy pici Metallica és Testament villantja meg magát néhány dalban - de ezek csak rövid felvillanások. Bár a Testament és a Destruction párhuzam sem meglepő - a két említett zenekar gitárosai is szívesen használják egymás ötleteit - hisz Jogi riffjeivel a Necronomicon is csatlakozhatna hozzájuk. Duzzad a pimasz hozzáállástól, az energiától és a lázadástól ez a lemez - ahogy azt egy vérbeli európai thrash albumtól el is várhatjuk. Nem hiper gyorsak, nem súlyosak, nem technikások, csak elektromos kisüléssel fenyegető vegytiszta thrash metalt játszanak. Tipikus, ezerszer hallott témák, az ember lelkét mégis átjárják újra és újra.
Meglepetéseket is tartogatnak, már-már hard rockos vizekre evezve, amit a lemez harmadik negyedére hagytak. Ráadásként pedig két koncert felvétel és egy videoklip is rákerült az albumra.

Akik a thrash metal virágzásakor nőttek fel, vagy egyszerűen csak inkább ezt az 'egyszerű', old-school thrash metalt kedvelik, azoknak kötelező ez a lemez. Mivel a zenekar útját elég sok minden nehezítette, a nagyközönség előtt ismeretlenek, pedig ki tudja, ha anno megfelelő körülményeik lehettek volna, ma négy csapatot emlegethetnénk a német thrash atyjaiként. De ezen felesleges túl sokat elmélkedni, így alakult, ezt kell szeretni.