Satanic Warmaster - ...Of The Night (EP)

Kiadó: No Colours Records
Együttes: Satanic Warmaster
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

A finn duó tevékenyen töltötte az elmúlt éveket. 2001-ben jelent meg első albumuk, a Strenght and Honour bakeliten és CD-n mindössze 1400 példányban. (A megjelenést követően hamarosan minden példány elkelt, de jelenlegi kiadójuk idén újra megjelentette ez a lemezt.) Az azóta eltelt években a zenekar készített két EP-t (Black Katharsis - 2002, ...Of The Night - 2004), három split korongot, valamint második nagylemezüket, a tavaly megjelent Opferblut-ot. Az idén megjelent EP kivételével azoban ezek nem jutottak hallótávolomba.

Ismerve a zenekar előéletét, az ember már majdnem rámondja erre az EP-re is, hogy ugyanolyan old-school, sötét black metal lehet rajta, mint a Strength & Honour lemezükön hallhattuk, de amint meghallgatja, rájön, hogy ez ma már csak félig igaz. Az első szám alapjaiban maradt ez a nyers, zord zene, kevés dallamossággal és az 'underground hangzással'. Monoton tempók, ezerszer hallott variációk, időnként egy-egy lassabb résszel fűszerezve, hogy megtörjék az egyhangúságot. A másik fele a dolognak viszont a közérthetőbb dallamok és kevésbe kaotikus, bár még mindig ismétlődő témák, amik valószínűleg már nem csak az underground arcok tetszését nyerhetnék el - ha a hangzást feljavítanák. Ez a fordulat a dal felénél bukkan fel és kb. három percig tart. Ezután még bő két perc van hátra a dalból, amelyet zajok és földalatti, dohos hanghatásokkal töltöttek ki. Mintha az ember egy sejtelmes hangokkal teli csatornában járkálna.
Az EP második dalánál pedig azt tapasztalhatjuk, hogy van hajlamuk az epikusságra is. Az egész dal egy lassan hömpölygő folyam, amelyet a Burzum és a Bathory ihletett.

A változás egyébként sejthető volt, elég csak egy pillantás a borítóra és a két dal címére. Ez a húsz perces EP arra jó, hogy felkeltse az ember érdeklődését és ösztönözze annak kiderítésére, hogy vajon a zenekar tavaly megjelent albuma a nyersebb, zordabb irányt követte-e, vagy a lassabb, epikusabb irányba ment-e el. Kedvelőik között biztos vannak olyanok, akik jobban örülnének, ha a zenekar maradt volna a rideg, háborús vonalnál, de biztos vannak olyanok is, akik ezt az újonnan felvett irányt részesítik majd előnyben.


01. ...Of The Night
02. Chronicles Of Thy Astral Blood