Twilightning - Plague-House Puppet Show

Kiadó: Spinefarm
Terjesztő: HMP
Együttes: Twilightning
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A pimasz módon fiatal finn hatos Delirium Veil című debüt albumának ajánlója csak nem rég tűnt el a friss cikkek közül (lásd itt), már meg is kaptam a folytatását. Nem csodálkozom, hiszen tele vannak energiával, ötletekkel és bizonyítási vággyal, ráadásul Japánban elképesztő sikert aratott a bemutatkozásuk, így könnyen egyezett a véleményük a kiadóéval: addig kell a vasat ütni, amíg meleg.

Az alig eltelt idő, és az efféle lemezeknél megszokott változatossági statisztika alapján jogosan gondolnánk, hogy ott folytatják, ahol abbahagyták. Pedig nem. A német vonalhoz való ragaszkodás ugyan megmaradt, viszont elővették az évtizedekkel ezelőtti poros bakelit lemezeket, és szépen összemixelték őket saját zenéjükkel. A 80-as évek hangzását tökéletesen vegyítették a ma megszokott minőségi finn megszólalással, a gitárok erősségét a már-már nevetséges hangzású szintetizátor tamok ellensúlyozzák. Az énektémák ismét kiválóak és sokszínűek. A főnyereménynek számító Heikki Pöyhiä a balladaszerű dalokban - mint például a Metallica One-ját idéző Painting The Blue Eyes-ban vagy az Edda Érzésére hajazó Diamonds of Mankind-ban - mézédesen, míg a keményebb, ütősebb szerzeményekben (Fever Pitch, Into Treason) tökös, rekedtes hangján énekel. Mindent tud a srác. Az album amúgy közepes dalokat tartalmaz többnyire közepes tempóban, ami tíz nóta esetén már a türelmünkkel is képes kikezdeni.

Summa summarum, a Plague-House Puppet Show sokkal inkább hard rock zenét tartalmaz, mint a bemutatkozáskor is képviselt power metalt. Erről árulkodik egyébként a borítók közti különbség is. Véleményem szerint nem kapkodtak el semmit, csupán tovább keresik a saját hangjukat. Ez legyen a legnagyobb baj.


1. Plague-House Puppet Show
2. Into Treason
3. The Fiend
4. Victim Of Deceit
5. Painting The Blue Eyes
6. In The Fervor's Frontier
7. Fever Pitch
8. Diamonds Of Mankind
9. Riot Race
10. Lubricious Thoughts