Gire - Nádak, erek (demo)

Kiadó: -
Együttes: Gire
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

A makói Gire folytatja a hagyományt és legújabb demojukkal egy újabb oldalukat mutatják be nekünk. Valójában csak egyetlen új felvételről van szó, mert a Nádak, erek demo a címadó dalon kívül egy feldolgozást és egy koncertklipet tartalmaz. Folytatják azon hagyományukat is, hogy meglepjenek és lenyűgözzenek, és továbbra se tudjuk könnyen kategorizálni őket. Egyszerűbben szólva, a zenekar járja a saját útját.

Ha a Gire stílusát szeretnénk meghatározni, akkor egymáshoz képest szélsőséges műfajokat kell megemlítenünk. Hisz ekkor beszélnünk kell a dark wave-ről, a hagyományos szinti-popról, az indusztriális, az elektronikus és a metal zenékről is. Már pedig lehet, hogy az említett műfajok elkötelezett rajongói döbbenten felháborodnának már csak a másik szóbahozásától is. Pedig a Gire zenéjére mindezen stílusok hatással voltak. Magukat ugyan metal zenekarnak tartják, de ez a meghatározás nem hordozza magában zenéjük összetettségét.

A Nádak, erek dal sokkal visszafogottabban indul, mint azt általában a Gire-daloknál megszokhattuk és ez a melankolikus lágyság, szelídség végig meg is marad a dalban. Időnként maróbb gitár hanggal hasítják ketté a zene vásznát, sötétítve azt, amit utána Kátai Tamás billentyűjátéka tesz szürreálissá. Olyan érzés, mintha a csillagos égre bámulva, egyszer csak utazásra indulnánk a fényes égi díszek felé. Persze az ismert, sajátos Gire témák is felbukkannak a dal közepe felé, egy kicsit durvítva a dalt, míg a vége már szinte teljesen ambient irányba fordul el. Talán ez a melankolikusabb, mélyebb hangulatvilág késztette őket arra, hogy ne is Kónya Zoltánt, hanem helyette egy hölgyet, Sarkadi Juditot engedjék a mikrofonhoz. Judit tiszta szomorkás hangjának fátyolos hatását a kánonszerűen egymásra másolt éneksávok hangsúlyozzák ki. Hangját kicsit el is nyomták a zenével, halkan szólal csak meg, mint egy jó szellem a háttérből.
Mindössze egyetlen dolog hiányzik, egy élő dobos. Az élő játék dinamikájával és a valódi dobok hangzásának alakításával még többet adhatnánk a zenéjük kifejezőerejéhez.
A dal szövege pedig ismét Kátai Tamás egyik verse, melyben az ősz két ellentétes arcát mutatja be:
Parazsat csitít
Vásznat szétterít
Reggelre
Vöröset darál
Rozsdát rászitál
A csendre

Kútban kóborol
Malomban dobol
Magába Füst lehel, ha szól
Ködgubák alól
A tájra

Kalapján a szél
Kacagón mesél
Dörömböl
Szilvaszín eget
Aranyszőnyeget
Kigöngyöl

Azon fonnyad el
Rőzseszívekkel
Ahogy rég
De ha terád lel
Benned bújik el
Aludj még


A második dal egy Sepultura feldolgozás, a Propaganda, amelyet teljesen gire-osítottak. Megtartották az eredeti súlyosságát, de a hangzással, és a szinti használatával sajátos ('tipikus') ismertetőjeleikkel ruházták fel a dalt. Még az Eocén Expressz koncert klipje található a demon, amelyet a Soulfly előtti fellépésükön rögzítettek. A klip vágása, összemontírozása illik a zene valószerűtlen, időkön átrobogó világához

Az avantgarde jelző elég megfoghatatlan fogalom. Használjuk, amikor új, szürreális, szokatlan dolgokkal találjuk szembe magunkat, vagyis leginkább akkor, amikor a megszokott, ismert keretek közé nem tudjunk az adott dolgot beszorítani, amikor két stílus említésével még mindig nem tudjuk pontosan visszaadni miről is van szó. Ilyen a Gire zenéje is. Részeit meghatározhatjuk, de a végeredményt érezni kell. A Nádak, erek esetében ez még inkább igaz, mint előző szerzeményeik kapcsán.

A demon a két dal mp3 formátumban is megtalálható, de jó adag képet és egyéb információt is mellékeltek még hozzá. A dalok és a klipek letölthetők a zenekar honlapjáról, de a demo meg is rendelhető. Érdemes áldozni rá.


gire@freemail.hu
www.gire.hu