Boikot - Tus Problemas Crecen

Kiadó: Locomotive
Terjesztő: HMP
Együttes: Boikot
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Donat
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A Boikot egy spanyol zenekar. Bár itthon valószínűleg nem sokan hallották a nevüket, de az 1987-es megalakulásuk óta, hazájukban már a kilencedik komplett albumukat jelentették meg. Az idők folyamán jegyeztek már két video kiadványt, könyvet és válogatás lemezt is.

Alapvetően bulis punk rockot nyomnak, kb. olyasmit, mint itthon a Tankcsapda vagy az Alvin és a mókusok. A számokban fellelhető dallamok nagyon egyszerűek, sokszor ismétlődnek, a ritmusszekció sem erőlteti agyon magát, de hát az ilyen zenénél ez nem is alapvető szükséglet. A Tus Problemas Crecen 12 számot tartalmaz tőlük, köztük lassabb és gyorsabb tételekkel. Az albumot indító Tu disparas például egy totálisan r'n'r' dal, míg az Un futuro para ti, ami egy kellemes kis harangjátékkal indul, a ska stílus jegyeit viseli magán. Szintén a ska-ra hajaz a That's all folks, ahol a pattogós, pörgős ritmusú témák keverednek a bulis csordaénekkel. Mivel a dalszövegek spanyolul vannak, így nem sokat értettem meg belőle, de a Tierra quemada refrénjében lévő "un comando"-s részt eleinte rendszerint (jó magyarosan) "bunkó manó"-nak hallottam :) Na jó, ez lehet hogy az én hülyeségem, de hát tényleg úgy hangzik.
Igazából nem akarok túl sok számot kiemelni, de a Su anochecer se acerca mindenképpen megér egy külön említést. Ez tényleg jól ki van dolgozva, mondhatni a legjobb szám ezen a lemezen. Rövid ének-gitár felvezetés után belecsapnak egy gyors fogós, rock témába, majd egy nagyon jó dallamú, énekelhető refrén következik. Aztán a szokásos formulát alkalmazzák, visszatér a kezdeti gitárdallam, rövid szóló, ismét verze, refrén, majd egy, a refrén dallamából kibontakozó, gitárszólóval fejezik be a dalt. Ez egy jól felépített, nagyon eltalált dal. A másik szám, amit mindenképpen meg kell említenem, az a záró Stop Censura. Ez szerintem az album mélypontja. A rap betét, amit beleraktak, nagyon elüt az előző számoktól, és még a gitárosok részéről érkező keményebb riffelés sem javít ezen a helyzeten. A refrén viszont elszállós és egyáltalán nem illik bele a dalba. Sőt, valahogy ez a szerzemény sem illik erre az albumra. De ha ettől a számtól eltekintünk, akkor azért láthatjuk, hogy az alapvetően rövid dalok inkább a hangulatot próbálják megfogni, mint a zenei tudást fitogtatni. Ez azért sikerült is nekik, hiszen könnyű, befogadható zenét játszanak. Azt a fajtát, ami még a rádiókban is elférne, de azért mégis hangszeres és aránylag igényesebb muzsika. De hogy az ellenkező oldalról is megvizsgáljuk őket, korántsem metal bonyolultságú és nem is a legkreatívabb zene, amit játszanak, így az értékelésemben csak 7 pontot kapnak. Ennek ellenére, azt viszont kétségtelenül elismerem, hogy egy összeszedett és összeszokott csapatról van szó, akik nagyon kitartóan nyomulnak a zeneiparban.


01. Tu disparas
02. Kualkier dia
03. Un futuro para ti
04. Tierra quemada
05. That's all folks
06. Bajo el suelo
07. Siempre adelante
08. Soy preso
09. Su anochecer se acerca
10. El muro de la vergüenza
11. Sin claudicar
12. Stop Censura