Julia - Songs About Decay

Kiadó: Monkey Music
Együttes: Julia
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Jácint
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A Julia - ne vezessen meg senkit a név, mert egy grunge zenekarról van szó, ahol egy érces hangú fiatalember karcolja a dalokat a hallgató memóriájába - bemutatkozó albumáról szinte csak jót mondhatok. A dalok egységet alkotnak a punk-rock-os beütéseket, és az eltévelyedéseket figyelembe véve is. Az osztrák fiúk változatos akkordokkal és néhol disszonáns hangokkal fűszerezik az egyszerűbb dalaikat is, így unalom kilőve. Első albumnak túl jóra sikerült anyaggal állunk szemben. Nem akarom az egekig magasztalni a csapatot, de be kell vallani, hogy nagyon együtt zenélnek, és ez varázslatosan érződik az egész albumon. Nincsenek nagyképű gitárszólók, nincs erőfitogtatás, egyszerű kemény erőtől duzzadó R'n'R szól a lejátszóból, minden sallang nélkül.

Mindjárt az első dal, a Droogs leveszi a lábáról a hallgatót. Egyszerű punk-rock nóta, csicsa nélkül tálalva, nagykanállal. Mindenből annyi amennyi kell, a gitárok harapnak. Aztán a Beautiful egy jó kis punk szám a Sex Pistols-os vonalat követve, persze mai füleknek készítve. Szeretem! A sorban a következő dal az Estelle, a Crash Test Dummies stílusában nyit (csak a MMM MMM MMM MMM-k hiányoznak) és ellazít, hogy az album árnyékosabb részét is végig élvezzem.
A zenekar nem használ csodásnak tűnő, ámde felesleges technikai bravúrokat, nem esik első albumos hibákba. Ízlésesen meghangszerelt és előadott, összeforrt dalokat hallhatunk. A Perfect-ben rég nem tapasztalt energia préseli a falhoz a hallgatót, a Without a Sound hangulatváltásai pedig megőrjítik az embert (már jó értelemben), szinte borsózik bele a hátam. Imádom! A Friends Rust dallamvilága a Mission-t idézi, és nagyon eltaláltan búcsuzik vele a banda.

A Julia első albuma változatos, mégis egységes, jól hangszerelt és masterelt lemez, egy összeszokott zenekar tudásfitogtatás nélküli erőtől és energiától duzzadó albuma. És még a borító is jó!


1. Droogs
2. Beautiful
3. Estelle
4. Miosis
5. Arc-Over
6. True Romance
7. Perfect
8. Distance
9. Without A Sound
10. Listen To The Bomb
11. Bulletproof
12. Friends Rust