Paul Gilbert - Acoustic Samurai

Kiadó: Mascot
Együttes: Paul Gilbert
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Pluck
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Paul Gilbert újra hallat magáról. A tanár úr, amellett, hogy feladja a leckét, időnként azt is megmutatja a széles világnak, hogy ő maga sem felejtett el gitározni. 38 éves kora ellenére mondhatni legendás zenei múlttal büszkélkedhet. 1966. november 6-án jött világra - Paul Brandon Gilbert néven - az Illinois állambeli Carbondale-ben a gyermek, aki később gitártudásával, játékával lenyűgözte a fél világot és olyan bandák fűződnek nevéhez, mint a Racer-X vagy a Mr.Big. 3 éves mikor Pennsylvaniába költöznek, 7 éves korában vette első gitárleckéit egy Stella márkájú akusztikus gitáron, mely 1 kerek dollárba került. 13 évesen alakítja meg első rock zenekarát a Paradiz-t, mely eredetileg a Paradise névre hallgatott volna, de betűméretezési problémák miatt az E-betű nem fért ki a lábdobra. Kedvenc előadóiktól játszanak ekkoriban; Rush, Van Halen, UFO, Steve Miller Band és Styx dalok szerepelnek többek között a repertoárjukban. Paul itt már Jimi bácsikájának Ibanez Destroyer-én penget ezerrel.
Talán ez a kötődés is szerepet játszik abban, hogy később - 1988-ban - nevét és arcát adja az Ibanez márkához. De ne szaladjunk ennyire előre, hisz még csak 1984-et írunk. Ekkor Mr.Gilbert Hollywoodba költözik és L.A.-ben még ebben az évben megalakul a Racer-X zenekar. 1985-től elmondhatja magáról, hogy gitártanár.1989-ig dolgozik együtt a banda, los angelesi klubokban játszanak és számos nagysikerű albumot rögzítenek. A gitárjáték pedig egyre lenyűgözőbb és egyre csiszoltabb. Az akkor már komoly zenei múlttal rendelkező zenész, Billy Sheehan sem tudja nem észrevenni az istenadta tehetségét és kettejük nevével fémjelezve, létrejön a Mr.Big formáció (1989). Turnék, lemezek és hatalmas siker. Valóra válnak Paul álmai, igazi rock sztár lett. 1992-ben a To be With You című daluk az Egyesült Államokon kívül még 12 másik országban is a toplisták élére kerül. A munkamániás Paul emellett tanít, többek között Japánba is átruccan szemináriumokat tartani és a felkelő Nap országa egyre inkább második hazája lett. Szólókarrier és 2000-ben egy új Racer-X album is elkészül. Őszintén szólva nem is értem honnan van ennyi energiája. Igaz a Mr.Big 1997-től nem létezik, de a zenészek egymás szólóalbumain rendszeresen közreműködnek. Olyanok, mint egy nagy család, amely felkerekedik, ha valamelyikük házát festeni kell.

Paul 2003. évi japán körútján - 2003.július 3-án, a tokiói Hard Rock café-ban - került felvételre az Acoustic Samurai című szólóalbuma, amelyen basszusgitáron és akusztikus gitáron is közreműködik a dalszerző/producer Linus of Hollywood és amelyen mindketten énekelnek. Talán ennyi információból a hozzáértő olvasó már ki is találta a lényeget : ez egy 100%-ig akusztikus hangszerelésű live-album. Az Európában csak nemrég a piacra került korong remekül adja vissza Pual Gilbert fantasztikus gitárjátékát. A lemezen található dalokat kivétel nélkül a Tanár Úr ültette át akusztikus hangszerekre. Tizennégy dal került így a lemezre, de két stúdióban rögzített szerzeményt is még találhatunk rajta.
Mindjárt indításként az első dal a Potato Head, ami egy nagyon bulis nóta. Átjön a tokiói kávézó hangulata, lüktetése és a hallgató ott érzi magát a japán éjszakában. A közönség végig aktívan részt vesz a dalokban, tapsol, énekel, sikít, ami kell. A második track a Dancing Queen az Abba-tól. Hihetetlen jó akkordokból épül fel Benny Anderson slágere és Paul remekül adja vissza egy szál gitáron, annak eredeti harmóniáit. Az I like Rock követi a táncoló királylány könnyed lépteit és a gitármágus még mindig csak simogatja a gitárt. Itt már nagyon vártam volna valami igazi, dögös gitártémát, a hozzávaló gyors futamokkal, de erre a Down to Mexico-ig várnom kellett. Az viszont kárpótolt és felrázott rendesen. Sosem hittem, hogy egy szál akusztikus gitáron is lehet úgy hard rock-ot előadni, hogy az ledöntse az embert a lábáról. A jelenlévő hallgatóság is erős tetszésének adott hangot. No igen, erről is említést kell tennem; a bulis hangulatnak van egy árnyas oldala is. A lelkes japán közönség nemcsak a dalok szünetében, de egy-egy remek futam után és közben is sikongat, tapsol úgy, hogy hosszúnak tűnő másodpercekig elnyomja Paul és Linus gitárjátékát. Bevallom ez néha bosszantott. Viszont az tény, hogy pont ettől olyan fantasztikusan jó hangulatú a lemez. Az előadók folyamatosan kommunikálnak a közönséggel, bevonják őket és nem egy refrént együtt énekelnek mint pl. a Suicide Lover-ét.
Mr.Gilbert pedig szép lassan, de annál biztosabban megmutatja nekünk mit is tud. Szinte minden stílusban otthonosan mozog; a blues-tól az AOR-ig,a rock'n roll-tól a metal-ig minden technikát, trükköt ismer. Mégsem fullad öncélú gitározásba az anyag és ettől talán még szimpatikusabbá válik minden. Nagyon sok jó gitáros penget a rock piacon, de Paul Gilbert közöttük is a legjobbak közé tartozik ez nem vitás.
Aki igazán mesteri gitárjátékra áhítozik, annak leginkább a Sacrified - egykori Racer-X dal és a kedvencem erről az albumról - , a Bliss és a The Second Loudest Guitar in the World dalokat ajánlom figyelmébe. A 2 stúdióban rögzített dal viszont egyáltalán nem fogott meg. A Maybe I'll die Tomorrow bár egy húzós kis riffre épül, de mégsem jó igazán. Olyan "csináljunk tíz perc alatt egy nótát" jellege van. A záró track az Always for Alison pedig egy igazi klasszikus, lassú témájú hard rock, de ebben sincs semmi különös. Leginkább elaludni lehet reá.

Ajánlott meghallgatni ezt az anyagot azoknak, akik szeretik az akusztikus hangszerelésű rockzenét, ajánlott haladó gitárosoknak lecke gyanánt. És ajánlom azoknak, akik szomorú, télbe hajló estéken nagy magányukban egy kis társaságra vágynak.


1. Potato Head
2. Dancing Queen
3. I like rock
4. Down to Mexico
5. Suicide Lover
6. I Am Satan
7. Individually Twisted
8. Bliss
9. Time to let You go
10.I'm not afraid of the Police
11.Three times Rana
12.The second Loudest Guitar in the World
13.Sacrified
14.Heaven in '74
---
15.Maybe I'll die tomorrow
16.Always for Alison


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036