Tsjuder - Desert Northern Hell

Kiadó: Season Of Mist
Terjesztő: HMP
Együttes: Tsjuder
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

"A Tsjuder nyers, brutal black metalt játszik, teljesen elhatárolódva a dallamos, atmoszférikus stb. black metaloktól". A kísérő promo levél szövegét olvasva úgy éreztem, sok mondanivalóm nem is maradt ezzel a lemezzel kapcsolatban, hisz ők röviden és tömören összefoglaltak mindent helyettem. Ráadásul a borító hátulján még ezzel a sorokkal szólnak hallgatóikhoz: "szintetizátortól és női vokáltól mentes, kompromisszumok nélküli" - szinte feleslegessé is téve a Desert Norhtern Hell-lel kapcsolatos ajánlók írását.

Természetesen mindez Norvégiából érkezett hozzánk. A zenekar '93-ban alakult, amikor a norvég csapatokat főleg cselekedeteik tették ismertté, hírhedté szerte a világban. Persze történtek fontosabb események is, de a metal sajtó a templomégetésekkel és azok motivációival volt elfoglalva. Ekkor alapította meg a Tsjuder-t Nag (basszusgitáros/énekes) és Berserk, akikhez egy évre rá csatlakozott Draugluin (gitáros). Nag és Draugluin azóta is oszlopos tagjai a zenekarnak, míg mellettük jöttek mentek a zenészek. Két demo és egy EP után szerződtette le őket a Drakkar kiadó, ahol az első két nagylemezük jelent meg. Idén áprilisban azonban a Season of Mist-hez szerződtek át, ahol november elsején napvilágot is látott harmadik albumuk, a Desert Northern Hell.

S ez a harmadik album, mint már a bevezetőből sejteni lehetett, kompromisszummentes, old-school black metalt tartalmaz. Ugyanarról szól, mint a zenekar két korábbi lemeze is, nyers, magamutogatástól mentes, hagyományos, ösztönös black metalról, egyszerűen, de nem unalmasan. Változatos, érdekes témákkal van teli az album, de anélkül, hogy technikás tudásukat különösebben fitogtatni szeretnék. Természetesen adottak a tipikusabb, elcsépeltebb részek is. Ugyanakkor jó ráérzéssel váltogatják a szélvészebb és belassultabb témákat, dalokat, megtartva vele a hallgatók érdeklődését. Néha a legalapabb rock 'n' roll témákat veszik elő, máskor a súlyos, földbedöngölős ütemek jönnek, mélyre hangolt gitárokkal, hogy egy perc múlva a maró thrash riffekkel adják meg a végső vonást a nyersességhez. Nag mindehhez pedig megátalkodottan hörög. Még ha nem is túl karakteres a hangja, mindenestre tökéletesen passzol az általuk játszott black metalhoz.
Esetükben a Carpathian Forest - Darkthrone-hoz való hasonlítás éppúgy megállja a helyét, mint az időnként érezhető Thorns - Khold vonal is, bár egy-egy riff erejéig, illetve helyenként Nag károgása is, az Immortal későbbi munkáit idézi fel. Ezek között egyensúlyoz a Tsjuder, egy hihetetlenül erős, magabiztos anyaggal. A dalok felépítése, kidolgozottsága is egy erősebb, magabiztosabb csapatot mutat, előző műveikhez viszonyítva. A lemez hangzása is kiforrottabb lett. A riffeknek többségben megtartották az éles, maró hangzást, míg összességileg tisztábban, erősebben szólal meg az album..

Lemezük tartalma old-school black metal a 2004-es elvárásoknak és standardeknek megfelelően. A Desert Northern Hell kitűnő példája, hogyan lehet az adott műfaj gyökereihez hűen ragaszkodni, de az adott korban is helyét megálló albumot alkotni.


01. Malignant Coronation
02. Ghoul
03. Possessed
04. Lords of Swords
05. Helvete
06. Mouth of Madness
07. Unholy Paragon
08. Sacrifice
09. Morbid Lust