The Hideous Sun Demons - The Hideous Sun Demons

Kiadó: Magna Carta
Együttes: The Hideous Sun Demons
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Pluck
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Toshi Hiketa - gitár, James LoMenzo - basszusgitár, Ray Luzier- dobok. Nem túl érdekes borító, 12 instrumentális dal. Ez volt a The Hideous Sun Demons debütáló lemezéről az összes információm, annak meghallgatása előtt. Be kell vallanom, hogy amikor először hallgatok meg egy zenei anyagot, akarva-akaratlanul is a gitár-ének centrikusságom kerül előtérbe. Szeretem a jó dallamvezetésű énektémákat a hozzájuk való jól megírt vokálokkal. Persze az sem hátrány, ha mindezekhez valami jó érces, nagy hangterjedelmű torok párosul. Így előre tudva, hogy mindezekből zéró élményem lesz, hát annyira sem csigázott fel a lemez, mint a Málta-Magyarország VB-selejtező labdarúgó mérkőzés...

Pedig sejthettem volna, hogy ha két amerikai és egy japán összejön abból csak valami szenzációs dolog születhet, mint például a Mercury csónakmotor, Yamaha injektorral. De félretéve a tréfát, ez egy szenzációs album, szenzációsan jó zenészekkel. A szakmai berkekben nálam jártasabb olvasóknak azonban bizonyára már a nevek hallatán is felcsillant a szemük. A pittsburgh-i születésű ütős, Jay Luzier például nem akárkik oldalán tűnt fel az elmúlt 16 évben. Jake.E.Lee-től John Lowery-n át, egészen David Lee Roth-ig, számos sztárnak hozta a tempókat. Világkörüli turnék, több mint 800(!) koncert. 1992-től oktató a hollywoodi Musicians Institute-nál - M.I. - és olyan világmárkáknak a reklámembere, mint a Sabian vagy a Remo. Ezek után sejthető, hogy nem valami középszerű dobosról van szó.
James Lomenzo bőgős a ritmusszekció másik fele, ki nem más, mint az egykoron nagysikerű White Lion együttes oszlopos tagja. Vele rögzítették a 87-ben megjelent és eladási rekordokat döntögető "Pride" című albumot, valamint az utána kiadott "Big Game"-et. Együtt dolgozott Zakk Wylde-dal az egykori Ozzy gitárossal, közreműködött Mike Tramp 1998-as szólólemezén. 98-tól a David Lee Roth Band-del dolgozik, itt ismerkedett meg Jay-jel.
Toshi Hiketa-ról pedig annyit, hogy ő sem kezdő a szakmában. Számos zenekarral dolgozott ill. dolgozik együtt. Jelenleg vagy négy projectben pengeti a húrokat. Alapítója volt 1991-ben, a Japánban működő "Hiqueta Trio"-nak, majd 94-től 99-ig a "Tyed Dyed Junkies" névre hallgató banda gitárosa. Napjainkban is részt vesz a "Voodoo Drive", a "Sprit" és a "David Lee Roth Band" zenei anyagának színpadra vitelében és azoknak stúdió munkálataiban is. 2001-ben a "R & T Project" fúziós jazz anyagán dolgozik először együtt Jay Luzier dobossal. Mellesleg pedig gitártanár; 93-tól 99-ig az osakai, 96-tól emellett a fukuokai gitáriskolának is az oktatója. 99-től a hollywoodi M.I. munkatársa.
Ennyi talán elég is lesz ahhoz, hogy kialakuljon némi kép a The Hideous Sun Demons-t alkotó muzsikusokról.

Helyezzük hát be a korongot a CD-lejátszóba és induljon az első felvétel, az Elevation. Felemelő érzés keríti hatalmába az embert. Egy nagyon laza téma, nagyon lazán, mégis csupa feeling-gel játszva. A gitár nincs túlságosan betorzítva, így a furmányos akkordok és pengetések minden hangját kihalljuk, mégis elég dög van benne. A Jay-James páros pedig szinte a végletekig megőrjíti a tempókat, ami szinte az egész lemez anyagára jellemző. Igazi progresszív rock, némi blues-zal és dzsesszel fűszerezve. A instrumentális daloknál úgy vélem talán még nagyobb jelentősége van a címválasztásnak. A The Hideous Sun Demons lemezén szinte mindegyik telitalálat. Általában a dalok felépítése is más. Van egy vezérfonal, amin elindul a nóta, amely egyre szélesebben nyílik ki, s amelytől időnként elkalandoznak a zenészek, de mindig visszatérnek hozzá. Olyan érzése van a hallgatónak, mintha egy hatalmas jammelés lenne az egész, jól megírt kezdéssel és befejezéssel. Annyira hihetetlenül magas színvonalon űzik az ipart a fiúk, hogy nem lepődnék meg, ha a nóták valójában tényleg így születtek volna. Ebben a bandában szerintem bárki elkezdhetne egy témát, amire a másik két géniusz úgy szállna be, hogy az egyszerű ember csak repkedne a gyönyörűségtől. A dalok menetében könnyedén szökellhetünk a zenei irányzatok között. Az urakat nem igazán érdekli, hogy a fúziós jazz vagy a funky világába utaznak egy rövid időre, szinte minden belefér a dalokba. Talán a Demon's Blues című szerzemény, amely nem jött be annyira mégsem. Olyan mintha egy hollywoodi gengszterfilmben, a 30-as években valahol Louisianában járnánk. Nem túl izgalmas. Azért voltak annyira kedvesek a szerzők, hogy mindössze két és fél percig "művelik" ezt a dalt. Persze kell is ez a kis idő, hogy az ember magához térjen a The Mummy elemi erejű témáiból. Úgy vélem ez a lemez legdögösebb és legütősebb nótája, amely felférne bármelyik Liquid Tension Experiment albumra is. Hangulatában viszont a Mosquito a kedvencem. A basszus- és a szólógitár valami furcsa, kissé idegesítő futamot hoz periodikusan, amitől az embernek kedve lenni lecsapni azt a szúnyogot.:-) Nagyon el van találva. Na persze a Brainwashed meghallgatása után is garantált az agymosottság érzetének kialakulása. Az anyag az album végéhez közeledve mintha ellaposodna, szürkülne kicsit. Érzésem szerint a dalok picit hosszabbak, mint amennyit megkívánnának. De azért ez koránt sem jelenti azt, hogy unalomba fulladna az egész.
Kivételes album ez, igazi gyöngyszem, ahol "mindössze" három hangszer szól. Nincsenek monumentális intrók, nem vonultatják fel a digitális stúdiótechnika összes létező effektusát és trükkjeit. Csak három úr zenél.

Amit talán még illene megjegyezni, hogy az Osaka Funk című dalban Chris Juergensen jazzgitáros játékát is élvezhetjük, s a dalt Toshi, a Japánban élő barátainak ajánlja. Én pedig a lemezt ajánlom melegen minden zenekedvelőnek. Azonban semmiképp nem ajánlatos autóban, főzés közben vagy házibuliban hallgatni. Ehhez a zenéhez nyugalom kell, behunyt szemek és egy kényelmes fotel vagy ágy. Végezetül pedig mindezek mellett úgy vélem, nem volna túl nagy baj, ha egy énekes is bekerülne a projectbe.


1.Elevation
2.Rain
3.Osaka Funk
4.A New Day
5.The Mummy
6.Demon's Blues
7.Mosquito
8.S.O.C.
9.Brainwashed
10.4 Seasons
11.The Maze
12.Purple Morning Drive


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036