Sunrise - Traces To Nowhere

Kiadó: Lifeforce
Terjesztő: HMP
Együttes: Sunrise
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Donat
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

A lengyel Sunrisenak immáron a negyedik komplett albuma látott napvilágot. Érdekes, hogy eddig minden albumuk más kiadónál jött ki; most épp a Lifeforce jelentette meg a friss lemezüket. A metalcoreban utazó brigádot 2002-ben már Budapesten is el lehetett csípni, de aki nem tette meg, azoknak most itt a legújabb lemezük, a Traces To Nowhere.

Ahogy beraktam a korongot a lejátszóba, egyből jött a következtetés, hogy a hangzás sajna nem veri ki a biztosítékot. A basszus nagyon élesen, csettegősen szól, a pergő egy kicsit tompa ... stb. De az igazi probléma ott van, hogy az énekes csak egyetlen egy hangszínt ismer, valahol a torokból jövő kiabálás és a hörgés határán. Ráadásul a dallamokkal sincsen közeli barátságban, így száraz kántálássá silányul a vokalista legtöbb témája. Pedig amúgy a zene nem is olyan rossz. A daloknak az energikussága és ritmikája erősen hardcoreos jellegű, de a súlyos riffelések a metal vonalat erősítik. Az egész lemezből sugárzik a düh és a gyűlölet. Pörgős, gyors számok követik egymást, amik fenntartják a lemez hangulatát. A jobb számok a Coma Is Over, a címadó Traces To Nowhere és az Undercover Enemy. De sajnos itt sem hallhatunk világmegváltó dallamokat, csak éppen fogósabb témákat. Egyedül talán a záró Smiling Bag lóg ki a sorból a maga középtempójával és az előbbiektől eltérő dallamvilágával. Az áradó sötétség, amit itt hallhatunk, ütőssé teszi ezt a dalt és egy korrekt záró nótává is avanzsálja.

Az egész CD mindössze fél óra (ez a tulajdonság is a HC-s elemeket bővíti), ami pont illik egy ilyen albumhoz. Nem rossz ez a lemez, de a jótól is távol áll. Egy négylemezes bandánál a rossz hangzás, a néhol unalmas témák és az ének sivársága mindenképpen hibának számít.


01. Born Free Die Free
02. Coma Is Over
03. Escape Failure
04. Traces To Nowhere
05. Compromise Zero
06. Beyond Sanity
07. Scream Bloody Murder
08. Undercover Enemy
09. Smiling Bag