Raza De Odio - La Nueva Alarma

Kiadó: Scarlet
Együttes: Raza De Odio
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Donat
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Az olasz Raza De Odio 2002 áprilisában alakult. A csapat csak projekt jelleggel verődött össze, habár Peso (Necrodeath, ex-Sadist dobos) és Paco (gitáros) régóta tervezgette ezt a bandát. Meg is találták hozzá az ideális zenészeket Zanna (ex-Sadist énekes), John (Necrodeath basszer), és López (Zorn gitáros) személyében. Így a zenekar egésszé válásával 2002 nyarán rögzítettek is egy promo CD-t, majd idén felvették az első albumukat, ami a La Nueva Alarma címre hallgat.

A zenéjük nagyon érdekes. A Sepultura-s metalt keverték a tradicionális flamenco gitármuzsikával, így egy izgalmas albumot hoztak össze. A lemezt a La Nueva Alarma nyitja, amit a rádiókban szokásos hírolvasással kezdenek, majd szép fokozatosan átvezetik kolompokkal, dobbal, egy tipikus "törzsi" thrash metalba. A különböző, hasonló stílusú zenekarok (mint pl. Soulfly, Ill Nino) hatásai ebben a trackben is felbukkannak, sőt az egész zene is párhuzamba állítható velük. A következő szám, a zenekar nevével egyező Raza De Odio címmel rendelkezik, ahol egy rövid kis akusztikus felvezetés után újból a húrok közé csapnak. Erre és az ez után következő számra (Destroy) is egy az egyben ráhúzható a Sepulturás hasonlat, zeneileg annyira erre hajaz. Ami viszont már itt feltűnt, és egy újabb szokatlan dolog, hogy egy-egy számon belül is különböző nyelveket használnak. A spanyol és az angol nyelvet keverték, és hogy ezt a bábeli zűrzavart tetézzem, sebtében elárulom, hogy ugyebár egy olasz zenekarról van szó. (Nem véletlenül a honlapjuk is ezen a 3 nyelven érhető el.) Habár zeneileg nincsen hasonlóság, de a Blind Myself Kain című száma is beugrott, hiszen talán ott hallottam utoljára, hogy ilyesmivel próbálkoztak volna. De térjünk vissza a CD tartalmához. A Malafama című középtempós számban letértek az eddig járt ösvényről és a Panterás riffeléstől, a spanyolgitárig sok mindent felhasználtak. A lágy, finom dallamoktól a nyers brutalitásig számos érzelem megfordul ebben a dalban, így eléggé izgalmassá is teszi azt.
Tulajdonképp az előbbiekben már minden zenekart felsoroltam, akikhez hasonlítani tudnám őket. A további számok is főképp ezt a vonalat viszik, bár néha a hatások túl felismerhetőek. Azért írom így, mert semmiképpen sem másolásról van szó, csak éppen hasonló dallamokról. Mindenesetre jól alkalmazzák ezeket a témákat, mert változatos, pörgős zenét játszanak.

Az album további furcsasága a feldolgozások nagy száma. Három is van belőlük, így ezek teszik ki az album negyedét. Ezt mondjuk kicsit sokallom, de hát ők tudják. A feldolgozásokból nekem a Vente Pa' Madrid nyerte el leginkább a tetszésemet. Bár nem ismerem az eredetijét, így nincs valós összehasonlítási alapom, de az itt hallható végeredmény egy latinos hangulatú, pörgős, metal nótát eredményezett. Vagyis egy olyasfajta zenét, ami rock discokban kiváló lenne. Végezetül még egy dalt akarok kiemelni, az Odiados-t (aminek a klipje innen le is tölthető). Ez az alig másfél perces szám a klasszikus gitárt, a kolompot és az agresszív kiabálós éneket ötvözi a gyors thrash zenével. Szerintem ez a nóta inkább poénként került rá a lemezre, alacsony költségvetésű klipje pedig szerintem megint csak a vicc irányába megy el.

Összességében egy ütős bemutatkozást hozott össze a Raza De Odio. Az egyetlen hiba, hogy a hatások még túlzottan érezhetőek. De ha a jelenlegi lendülettel folytatják, akkor ezt hamar ki fogják nőni. Aki szereti a Sepultura jellegű zenéket, azoknak mindenképp érdemes beszerezni ezt a lemezt.


01. La Nueva Alarma
02. Raza De Odio
03. Destroy
04. Malafama
05. Otra Vez
06. Matando Gueros (Brujeria feldolgozás)
07. Vente Pa' Madrid (Ketama feldolgozás)
08. Mienten
09. Una luz
10. Odiados
11. United Forces (SOD feldolgozás)
12. El Tiempo


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036