Black Fever - Lacrimae (EP)

Kiadó: -
Együttes: Black Fever
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Értékelés: Nincs pontozva

A gótikus doom-death stílusban utazó Black Fever 1998-ban alakult Jászapátiban. Két demot követően, 2001 őszén a Da Capo illetve a Dying Wish zenekarok társaságában bejárták az egész országot, rá egy évvel pedig Christian Epidemic-kel turnéztak. A kezdetben négyfős zenekar (Borbás Judit - ének, Borbás Zoltán - gitár/ének, Gönczi Péter - basszusgitár, Szabari Szabolcs - dob) később két taggal bővült, a szintis Nagy Attilával illetve a hegedűs Horváth Ágnessel. Így a zenekar Lacrimae című EP-jét már ezzel a felállással készítették el 2003-ban.

Az első, ami feltűnik, hogy döbbenetesen jól szól a Denevér stúdióban rögzített lemez. Sok mindent kaptam már a szolnoki műhelyből, de messze ez a legjobb termékük. A zenekarra a gótikus death meghatározás teljesen helytálló, bár a karakteres női éneknek köszönhetően megvan a kellő adag egyediségük. A My Dying Bride hatása jól hallható, de megfigyelhetünk kimondottan progresszív zenékre jellemző megoldásokat is. A lemezen hallható öt dal mindegyike tartalmaz korrekt zúzdákat és főként zongorával támogatott lebegős témákat is. A ritmusszekció illetve a gitár nagyon egyben van, sok rendkívül technikás megoldást használnak zenéjükben. Tehát minden a helyén van, talán az énekesnő monoton-folklorisztikus stílusa az, ami az anyagot nehezen emészthetővé teszi. Sajnos a szöveg is nehezen érthető, hiszen Judit minden magánhangzót azonos módon artikulál. Kár érte, mert olyan alapokat hallhatunk a korongon, amelyeknek nagyon is lenne helyük a hazai palettán.

Így a csapat jövőjét illetően már csak egyetlen fontos pont van, mégpedig, hogy mennyire ragaszkodnak a kiváló, ám túlságosan egyszínű női énekhez.


1. Kiddusín I.
2. Nincs határ
3. Kiddusín II.
4. Fátum
5. A kis gyufaárus lány