Bellgrave - My Soul is my Gun

Kiadó: Locomotive
Terjesztő: HMP
Együttes: Bellgrave
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Donat
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A Bellgrave új albuma a My Soul Is My Gun címet viseli. Ez a német kvintett mocskos r'n'r-t játszik, némi thrash metalos beütéssel. Hogy őszinte legyek, háttér-információt alig tudok a zenekarról, mivel angolul nem igazán lehet róluk semmit se találni az interneten. Azt viszont a zenéjük alapján biztosra veszem, hogy a Motörhead, a Metallica és a Sentenced is hatással volt erre a zenekarra. Ahogy ezt a korongot hallgattam, igazából mindig a sex - drog - r'n'r' életérzés jutott eszembe, annyira hangulatzenéről van szó. Vagyis nem az agyas gitártémák hengerelnek le, a dobos sem 7/8-okat üt, de a zene feelingje az ott van.

A bevezető, Cold Bleeding Angel nekem nem igazán jött be. Ebben a középtempós dalban egy kis erőltetés ízt érzek. A gitár nagyon szét van torzítva, az énekre pedig - itt és az album további részén is - nagyon szeretnek rárakni egy bizonyos effektet, amikor is az éneknek sávját "leszűkítik" vagyis kb. úgy hallod az éneket, mintha telefonon keresztül szólna. Viszont az utána következő címadó tétel az üt, mint a vonatkerék. Itt fogós, pontos riffelések vannak és a refrén is olyan, amilyennek lennie kell: dallamos, megjegyezhető. Az A place for sale egy eléggé dallamos tétel Sentenced módra, időnként szaggatott riffeléssel dúsítva.
Az énekes hangjára viszont érdemes külön kitérni. Hogy őszinte legyek egy kicsit rekedtes és a hangterjedelme is hagy némi kívánnivalót maga után, de gondoljunk csak bele; Lemmy (Motörhead) sem fogja kiénekelni nekünk a magas C-t, mégis úgy szeretjük a hangját, ahogy van. Aztán a későbbiekben előszednek hard rockos elemeket is a tarsolyból, de van itt néhány county-s dallam is (pl. a Back in town-ban). Azért a végére még egy számot kiemelnék, a My personal hate-song-ot, mert nagyon jól meg vannak benne szerkesztve a gyors-lassú váltások, a r'n'r'-os refrén és a dalnak a szövege is bejött.

Nem akarom csűrni-csavarni a szót, de hát itt tényleg egy életérzéses muzsikáról van szó, nincs nagyon mit elemezni rajtuk. A poén oldaláról fogják fel a dolgokat, pl. a honlapjukon keresztül még "Nobody fucks with the Jesus" feliratú zenekaros pólót is lehet rendelni.
Összességében egy jó albummal rukkolt elő a Bellgrave. Hogy mekkora ismertséget fognak vele szerezni, az még a jövő zenéje, de igazából rajtuk múlik, hogy megmaradnak a klubozás szintjén, vagy megpróbálnak betörni a nemzetközi rock/metal mezőnybe.


01. Cold Bleeding Angel
02. My Soul is My Gun
03. Repayment
04. Back in Town
05. A Place For Sale
06. Rattlesnakes Rattle
07. P(r)ay and P(r)ay
08. Coma-State
09. When Rats Leave the Ship
10. Discouraged
11. One Hour
12. My Personal Hate-song
13. Things Called "Never Changed"
14. With No Compromise