Massacre - From Beyond

Kiadó: Earache
Együttes: Massacre
Megjelenés éve: 1991
Ajánlja: Samarithan
Értékelés: Alapmű

Rick Rozz (gitár), Terry Butler (basszus) és Bill Andrews (dobok) aktívan részt vettek a már kultikussá vált első Death album (Leprosy) elkészítésében. Majd ahogyan több zenész is, ők is kikerültek az isteni Chuck kosarából, és nekiláttak a szóban forgó zenekar létrehozásához. Csatlakozott a trióhoz Kam Lee hörgőművész is. A quintett ezek után szorgalmas munkába kezdett, és megalkották a floridai Death Metal hullám egyik korszakalkotó, felejthetetlen, és nem utolsósorban, etalonnak számító remekművét. Ez a From Beyond.

Mit is rejt valójában ez a remekbe szabott korong? Kilenc olyan death himnuszt, amit kevés zenekar tudhat magáénak. A dalok intenzitása, és brutalitása egyértelműen tükrözi a négy tag hozzáállását a műfajhoz. Megmutatják, hogy hittel és odaadással lehet olyan albumot készíteni, ami egy évtized után is megállja a helyét a zenei világban. Igaz, nem tudhatták, hogy valójában a szerzemények mennyire lesznek időtállóak, de bebizonyosodott hogy a tagoknak volt igazuk. Elérték a titkon remélt "hallhatatlanságot". Az album, megjelenése idején nem forgatta fel a zenei világot, de ez talán érthető is, mivel a '90-es évek death túltengése, elnyomta az igazán jó korongokat. Ezt a nélkülözést, jóvátette az idő.

A stúdióban az a Scott Burns vezényelte a munkálatokat, aki számos hasonló kategóriájú zenekar albumát segítette elkötelezettségével, és szaktudásával. Hol készült az album? Tampa, Florida, Morrisound. Asszem' talán kellőképpen kielégítő a válasz, a kérdésre: egy olyan szentélyben, ahol számtalan zenekar készítette albumát. A jövőre nézve viszont ez nem volt túl jó stratégia, ugyanis az adott időszakban, a Morrisoundban rögzített albumokat, egyenhangzással illették. Némi igazság volt benne, de voltak kivételek is.

A későbbiek folyamán, a banda szétzilálódott, és már nem tudtak több olyan zenei anyagot produkálni, mint a From beyond. Ezt az albumot is elérte 2000-ben az újrakiadási őrület, és erre a változatra felkerült az Inhuman Condition EP, amely egy Venom feldolgozást is tartalmaz. A Warhead című dalban, még maga Cronos is közreműködik. Remélem, sikerült minden olyan Death Metal rajongó érdeklődését felkelteni, akiknek eddig kimaradt ez az album az életéből.

"Adjuk meg a tisztességet, és tiszteletet minden olyan holtnak, akiknek életükben nem jutott más, mint méltatlanság, árulás, kitaszítás, és nélkülözés"TrackList:
01. Dawn of eternity
02. Cryptic remains
03. Biohazard
04. Chamber of ages
05. From beyond
06. Defeat remains
07. Succubus
08. Symbolic immortality
09. Corpse grinder
10. Inhuman condition
11. Plains of insanity
12. Warhead
13. Provoked accurser