Behemoth - Demigod

Kiadó: Regain
Terjesztő: HMP
Együttes: Behemoth
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A lengyel Behemoth nyolcadik nagylemeze érkezett idén a hallgatósághoz. A valaha északi ízekkel dolgozó black metal csapat zenéje mára már közelebb áll a death metalhoz, de ez a változás fokozatos volt, így aki nyomon követte munkásságukat, nem lepődhet meg. S ahogy az utóbbi években már megszokhattuk tőlük, a Demigod is intenzív, technikás death metalt tartalmaz, követve a Morbid Angel - Nile vonalat és amelybe beleszőtték saját black metalos gyökereiket.

Tördelt, összetett, gyors témákból áll össze a lemez, de nem az élvezhetetlenségig technikásakból. A brutalitást is megőrizték, súlyos, lehengerlő dalok sorakoznak egymás után, bár néha egész meglepő indítással. Gondolok itt a lemez első dalára, amelyet flamenco gitár vezet be, de azt pár másodperc után a dobok kegyetlenül lenyomják. Az olyan daloknak pedig, mint a címadó tétel vagy a The Reign ov Shemsu-Hor, még némi epikus hangulatot is kölcsönöztek, de épp csak ízelítőként, kicsit feldobva az egyébként brutális összképet. Az ilyen ádáz zenéhez pedig csak démoni vokál párosulhat, amit Nergal tökéletesen is prezentál.
A Zos Kia Cultus-hoz képest gyorsabbak a témák, de azért maradtak középtempós dalaik is, ahol jobban kiélvezhetjük a zenészek játékát. Ilyen például a Conquer All, amely az album legjobb tétele szerintem.

Súlyos, az ember fejét leszakító album lett a Demigod, ahol az egyetlen problémám a hangzással kapcsolatban merült fel. Többnyire tiszta, erős, súlyos lett az is, de a szárazabb lábdob témák időnként úgy hangzanak, mintha dobgéppel vették volna fel, hiányzik a dinamika és az erő belőle. Ezzel vastagabb, és még egy cseppnyit súlyosabb hangzást érhettek volna el, bár összességében az album súlyossága így is épp elég.

A lengyel metal életet leginkább death bandáik teszik híressé, de sajnos sokan elakadnak a Vader-nél, pedig a Behemoth az élő bizonyíték arra, hogy még számos nagyon jó death zenekar van országukban, akik minimum megérdemelnének annyi figyelmet, mint a Vader, vagy talán többet is.


1. Sculpting The Throne Ov Seth
2. Demigod
3. Conquer All
4. The Nephilim Rising
5. Towards Babylon
6. Before Aeons Came
7. Mysterium Coniunctionis (Hermanubis)
8. XUL
9. Slaves Shall Serve
10. The Reign Ov Shemsu-Hor