MindGrinder - MindTech

Kiadó: Nocturnal Art
Együttes: MindGrinder
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A norvég trió 1996 óta létezik, ám mindössze idén jelent meg első albumuk. Számos demot készítettek az évek során, de közülük csupán kettő vált elérhetővé a nagyérdemű számára. Eközben koncerteztek is szép számmal hazájukban, olyan bandák előtt játszva, mint a Zyklon, Behemoth, Myrkskog stb. Ennek a lemeznek az anyagát valójában már 2002-ben felvették, de az akkori kiadójuk pénzügyi problémái miatt új lemeztársaság után kellett nézniük, zsebükben a kész albummal. Így kerültek végül a Nocturnal Art-hoz, ahol idén tavasszal végre napvilágot láthatott a MindTech.

A MindTech-et hallgatva az ember rögtön tudja, hogy vagy norvég bandával, vagy legalábbis norvég bandák hatása alatt álló zenekarral van dolga. Az északi ország néhány éve még többnyire black metal bandáiról volt híres, ám az utóbbi években figyelemreméltó death csapatokat is ránk szabadított. Méghozzá olyanokat, akik a death metalnak egy új irányt adtak. Megtartották a death metal brutalitását, adtak hozzá a sötét, ádáz atmoszférából, amely a black metal alapjaiból eredt és minderre finoman ráeresztettek egy halvány indusztriális hangzást. Olyan bombasztikus lemezek születtek, mint a Zyklon World ov Worms-sza, vagy a Myrkskog albumai és ezen nyomdokon látszik haladni a MindGrinder is.

Csupán hozzátettek egy adag thrash metalt is, de valami mégis hiányzik belőle az említett bandákhoz viszonyítva. Azok brutálisabbak, arcbamászóbbak, mint a MindGrinder, lemezeik sokkal erősebbek, kirobbanóbbak. A MindTech nyugisabb albumnak tűnik mellettük és ezáltal a dallamossága is jobban előkerül. Hiányolom belőle a mindent elsöprő, elpusztító energiát
Általában középtempós dalokról beszélhetünk a MindTech-en, ami alapjában nem lenne baj, de ez kiemeli a lemez egysíkúságát. Nagyon egy kaptafára készültek a dalok. A hasonló felépítésekben a száraz, kiszámítható dobok mellett elvesznek az ötletesebb gitártémák. Már van élő dobosuk, de a felvételeket még dobgéppel rögzítették és emiatt természetesen hiányzik a dinamika belőle, ami visszavesz az egész album erőteljességéből és ettől a hangzástól el is fárad a hallgató. Legalábbis a nyolcadik szám környékén engem már zavart. Az ötödik dalban tiszta vokált is alkalmaznak, ami amellett, hogy váratlan fordulatként ért, még nem is tetszett. Pedig alapjában véve nem lenne rossz ötlet.

De nem szabad elfelejteni, hogy ez csak a bemutatkozó lemeze a csapatnak, ráadásul több, mint két éve születtek a dalok. Felvetődik hát a gondolat, hogy valószínűleg már van egy újabb albumra való anyaguk, amelyet remélem hamarosan meghallgathatunk és amellyel remélhetőleg át tudnak majd lépni ennek az albumnak a hibáin. Előzetes ígéretük szerint ez sikerülni is fog: "Az anyag extrém, brutális és intenzív. Az első albumhoz mérhető, de minden tekintetben még tovább léptünk. A kifejezésmód dinamikusabb, nyersebb és tökéletesebb ezúttal"- nyilatkozta Cosmocrator.


01. Repulsive Evolution
02. Regeneration
03. War Solution
04. Deception
05. Starspawned Vision
06. Human Error
07. Fire & Equanimity
08. Sadistic Images
09. Surviving Gadzooks
10. Soul Inferno