Enthroned - Xes Haereticum

Kiadó: Regain
Terjesztő: HMP
Együttes: Enthroned
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

A belga Enthroned két év szünet után készítette el hatodik nagylemezét. A zenekart külsőségei alapján röviden a black metal kategóriába lehet sorolni. Zenéjük is leginkább ebbe a kategóriába illik, bár rengeteg dallamossággal és thrashes jellegzetességgel dolgoznak.

A minimalista, old school black témák mellett megtalálhatók a Rotting Christ-ot idéző atmoszféra és dallamvilág, a gitárok pedig gyakran úgy szólnak, mintha épp egy thrash banda játékosát állították volna soraikba. Ez a keverék elvileg nagyon jónak hangzik, de sajnos nem lett egyenletes a végeredmény. A három stílus ötvözésekor fantasztikus részeket hallunk egy-egy dalban, de amikor a szimpla black metalra egyszerűsödik csak le a zene, az szinte bántóan nyersnek és monotonnak tűnik - például a Dance of a Thousand Knives egyik fele unalmas, míg a másik fele a dalnak zseniális. Vagy ezt az ötvözetet vitték volna végig a lemezen minden dalban, vagy írtak volna olyan fajta old-school dalokat, mint a Blacker than Black, amely önmagában jobb, mint az egész lemez. Mert vannak az 'eszetlen tekerés' kategóriába tartozó blacker felvételek is. Tudom, ezek a 'kompromisszummentes' dalok, de ez a lemez megmutatja azt, hogy a zenekarban ennél sokkal több rejlik.

Pedig találni még érdekességeket a Xes Haereticum-on. Vegyük mindjárt a Vortex Of Confusion-t, amely egy epikus, zord black metal darab - és hiába ezerszer eljátszott, hallott stb, mégis jó, ahogy előadják. Vagy vegyük az instrumentális A.M.S.G.-t, amely megmutatja, hogy van némi hajlamuk az indusztriális zenék felé is. De érdemes még a szintén epikus kategóriába sorolható Seven Plagues, Seven Wrath című dalt is elővenni. Itt valószínűleg sokan nem örülnek a refrénnél bekapcsolódó tiszta vokál hangnak, de ez a dal epikus hangulatát csak emeli.

Talán szigorú vagyok a hat ponttal, de egyszerűen bosszant, hogy a zenekar elpocsékolja a tehetségét. Nem ismerem az előző munkáikat, így csak erről a lemezükről tudok nyilatkozni. Márpedig ennek a lemeznek az egyik fele egy átlagos csapat képét tárja elénk, míg a másik fele megmutatja, hogy nincsenek híján egyedi ötleteknek sem. És ezek után nem értem, hogy miért nem emelik ki inkább ezt az oldalukat.


1. Crimson Legions
2. Dance Of A Thousand Knives
3. Last Will
4. Blacker Than Black
5. Vortex Of Confusion
6. A.M.S.G.
7. Daemon's Claw
8. Night Stalker
9. Seven Plagues,Seven Wrath (Xes Revelation)
10. Carnage In Worlds Beyond