V / A - String Of Fire - The Acoustic Tribute To Guns n' Roses

Kiadó: CMH Records
Együttes: V / A
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: GaB
Értékelés: Nincs pontozva

Ha már egy lemezborítóra rá van írva, hogy acoustic, akkor az a lemezvásárlók többségét arra engedi asszociálni, hogy egy nyálas, lassú dalokból álló válogatáslemezt vett a kezébe és a lemez gyorsan visszakerül a polcra. Egyetlen kivétel, ha az ember célirányosan ilyen lemezt keres. Esetünkben ilyenről szó sincs. A Strings Of Fire a Guns N' Roses legjobb dalaiból tár elénk egy vastag csokorral, persze akusztikusan és instrumentálisan.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ez nem egy 'ígykészültekalassúk' fazonú lemez, meg kell néznünk a tracklist-et: Rocket Queen; You're Crazy; Don't Cry; Welcome To The Jungle; Dust N' Bones; Shotgun Blues; One In A Million; Civil War; Mr. Brownstone; Double Talkin' Jive; Mama Kin. Igaz a Mama Kin Aerosmith nóta, igazi sikerre mégiscsak a Roses vitte.

Ha már ezzel is tisztában vagyunk, essen szó magáról a zenéről is. A lemezt különböző gitárosok játszották fel, bár inkább nem is feljátszották, hanem az ő játékuk került rögzítésre. Ugyanis az egész lemez egy halál feelinges örömzenét tükröz, sok helyen improvizálásba hajolva. Egyértelműen levehető, hogy a zenészek jól érzik magukat, élvezik az egészet. A lemez hangzása is teljesen természetes, finom, semmi elektromos hangszer, semmi MIDI, meg hasonlók. Van viszont, steel-gitár, banjo, mandolin és rengeteg féle ütős-és ritmushangszer a kongáktól a cabasa és maracas, a woodblock különböző típusain keresztül a mezei dobcuccig. A hangszerelések is jók, sehol nem szenvedett csorbát egyik nóta sem, attól függetlenül, hogy a szerkezetekbe időnként belenyúltak egy kicsit. Stílusban nem lehet meghatározni, mit is hall az ember a lemezen, mert hol Chicago Blues, hol Missisipi Delta Blues ugrik be, de van, ahol egyszerűen csak az, hogy gitárzene, amit jól esik hallgatni.

A dalokra egyesével nem térnék ki, mert mind teljesen jól lett megcsinálva. Ilyen lemezt még jó párat szívesen meghallgatnék. Ez szinte bárhol jól szól a háttérben, filmzeneként is megállná a helyét. Bocs, de többet nem tudok írni róla, azt hiszem felesleges is lenne. Ezt meg kell hallgatni és meggyőződni a varázsáról!


01. Rocket Queen - (Plester/Jones)
02. You're Crazy - (Dodo)
03. Don't Cry - (Josh Podolsky)
04. Welcome To The Jungle - (Brent Truitt)
05. Dust N' Bones - (Tatnall/Kringel)
06. Shotgun Blues - (Dodo)
07. One In A Million - (Josh Podolsky)
08. Civil War - (Brent Truitt)
09. Mr. Brownstone - (Tatnall/Kringel)
10. Double Talkin' Jive - (Plester/Jones)
11. Mama Kin - (Brent Truitt)