Ted Nugent - Cat Scratch Fever

Kiadó: Epic
Terjesztő: SonyBMG
Együttes: Ted Nugent
Megjelenés éve: 1977
Ajánlja: heavymetal.hu
Értékelés: Alapmű

Te atyaúristen, még így leírva is olyan régen volt az az 1977, nem hogy kimondva. Talán igaz sem volt, mondhatná az, aki a nyolcvanas években látta meg e rockzenétől oly hangos világot. Olyan régen, hogy elképzelni is nehéz, nem hogy feldolgozni mindazokat a világrengető dolgokat amik akkoriban történtek. Igen, mert akkor még világraszóló esemény volt egy új banda megalakulása, vagy egy frissen megjelent sorlemez. Felért a III. világháborúval a Deep Purple feloszlása, vagy Ozzy kiválása a Sabbathból...

...vagy hogy Amerikában egy új gitáros zsenit, őrültet, istent avattak a hetvenenes évek közepétől. Ted Nugentnek hívták a gitárok és a vadászatok eme megszállottját. Az a kevés szerencsés, aki láthatta őt akkoriban élőben is, akik között talán egy hazánk fia sincsen, mind megegyezett abban, hogy igazán szugesszív és felkavaró látványban volt részük. A színpadra Tarzanként, egy kötélen berobbanó dús sörényű félmeztelen vadember, aki szinte közösülve a hangszerével nyűtte a húrokat. Azt nem állítanám, hogy róla találták fel a húrnyűvő kifejezést, de róla szólva telitalálat az. Később a Weekend Warriors - micsoda cim! - borítóján már gépfegyverként kezeli a hőn szeretett hangszerét, a hallgatóság nagy örömére.

De nézzük inkább a Cat-et, ami abszolút kiállta az idők próbáját, olyannyira hogy pár éve remasterizálva, valamilyen jubileum alkalmából újra kiadták. S láss csodát, még Bruce Dickinson neve is felbukkan a lemez borítóján, mint Produced for Reissue. Hogy ezt mi a fenét takar azt meg nem mondom, de a lemez súlyát mindenképp növeli.

Tehát '77, amikor is Ted már túl van két szólólemezen, melyek milliós eladásokat produkáltak, s elérkezett a kritikus harmadikhoz, ami általában választóvonal is lehet egy karrierben, mert míg az első lemez sikere lehet véletlen is s húzza magával a másodikat, addig a harmadikra már valami egészen újjal kell előrukkolni. Ted ezt egy frappáns húzással úgy intézte el, hogy írt tíz nagyszerű slágert, ami mindössze 38 perc ugyan, de se több se kevesebb nem kellett a lemezre. Nincs töltelék, se üresjárat egy másodpercre sem, mindössze tíz nagyszerű rock, rock 'n roll vagy nevezhetjük bárminek azokat, a motoros dirty rock előfutárának, klasszikus darabok bárki bármit is mond mai füllel vesézgetve azt, hibát nem talál bennük. Mert ki nem ismerné a cím adó Cat Scratch Fevert, amit még a Motorhead is feldolgozott anno. Aztán a lefordíthatatlan Wang Dang Sweet Pootang, amit Nugent a koncerteken jó szokása szerint egy hadaró halandzsával szokott felkonferálni. Majd a 'motoros' Death by Misadventure követi azt. Live it Up az album egyik csúcs szerzeménye a maga jungle, santanás felhangjaival, amit az instrumentális Home Bound csak tetézni tud, mert egy igazi gitáros zsenire valló gyöngyszem. A Sweet Sally egy alap rock'n'roll, a Thousend Knives pedig egy lassan kibontakozó, de annál jobban ható dal. A Workin' Hard, Playin' Hard-ra pedig összefut az ember szájában a... Abszolút motoros, persze a hetvenes éveknek megfelelő feeling-gel, de mindenképpen a keményebbek közül való, ahogy a Fist Fightin Son Of a Gun és az Out Of Control is.

38 perc tökéletesség, tömény rock 'n' roll nem kevés keménységgel felturbósítva, ezt nyújtja nekünk a Cat Scratch Fever. És ez nem kevés.


1. Cat Scratch Fever - 3:39
2. Wang Dang Sweet Poontang - 3:16
3. Death By Misadventure - 3:29
4. Live It Up - 4:00
5. Home Bound - 4:44
6. Workin' Hard, Playin' Hard - 5:42
7. Sweet Sally - 2:32
8. A Thousand Knives - 4:46
9. Fist Fightin' Son Of A Gun - 2:48
10. Out Of Control - 3:27
11. Cat Scratch Fever (Live) - 4:52
12. Wang Dang Sweet Poontang (Live) - 5:44

Onceupon