Trauma - Imperfect Like A God

Kiadó: -
Együttes: Trauma
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A nyolcvanas évek közepén két death metal banda is alakult Thanatos néven Európában. A holland nemzetiségű horda vált azóta ismertebbé, míg lengyel druszáik '92-ben nevet változtattak, és így született meg a Trauma. Én 2001-es lemezükön, a Suffocate in Slumber-en keresztül ismertem meg a csapatot, akik ezzel az albumukkal rögtön belopták magukat szívem csücskébe. A folytatásra azonban egészen mostanáig kellett a várni, de megérte..

A zenekar továbbra is ugyanazt a fajta death metalt játssza, mint korábban, mindössze talán kicsit letisztultabban. Ez pedig brutális, mégis dallamos, súlyos zenét jelent, ahogy a svéd elődök lerakták ennek a stílusnak az alapjait. Ha nagyon párhuzamba szeretném őket állítani bárkivel is, akkor a brutalitás és dallamosság kombinációjának terén először a Vomitory neve ugrik (tudom, szinte minden nekem tetsző death bandáról ők jutnak először eszembe ha-ha), illetve a Morbid Angel, majd a Bloodbath - ha a technikásabb oldalát akarom zenéjüknek elővezetni.
Természetesen visszaköszönnek a dallamok a Suffocated...-ről, de ez teljesen normális, saját stílusjegyeiket hordozza ez az album is. Ugyanakkor az egész sötétebb, mélyebb, mondhatni 'érettebb' lett. A témaváltogatások és az ádáz riffek kombinálása adja a lelkét fogós dallamaiknak, a zene dinamizmusának, amivel brutalitásukat élvezhetővé teszik.
Egyedül az igazán súlyos, fejet leszaggató ütemek hiányoznak, de helyüket technikás részletekkel pótolták, így panaszra nem lehet ok, továbbra is feszes, erőteljes muzsikával 'szórakoztatják' rajongóikat. Az összeszokott csapatban új vokalistájuk is jól teljesített, érthetően hörgi-morogja el a szövegeket és ez mindenképpen előny az ilyen zenéknél. Mind az ötüknek jár a dicséret ezért a lemezért.

Csupán megszólalása hagy kis kívánnivalót maga után. Kiegyensúlyozott, nem agyonpolírozott, a stílushoz illő valódi hangzást kreáltak hozzá, csak a lábdobok kopognak kicsit időnként, ám ezt mégsem rónám fel szarvashibának, mert illik a stílushoz. Igaz, a mérleg másik oldalán ott van az is, hogy korrigálásával még súlyosbíthatták, vastagíthatták volna a hangzást, ami még több erőt adott volna zenéjüknek. De mindössze ennyi a tökéletlensége a lengyel brigádnak.


01. Blade Under Your Throat
02. The Hidden Seed
03. The Madness Here
04. Beyond the Perception
05. Imperfect Like a God
06. Make Me Blind
07. Spiritual Disorder
08. Perplexity of Truths
09. Outrage To Fools