Black Sabbath - Paranoid

Kiadó: Warner
Terjesztő: Mton
Együttes: Black Sabbath
Megjelenés éve: 1970
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

Most őszintén: Van olyan metal rajongó, aki ne ismerné ezt az albumot? A Black Sabbath második korongja ugyanis - az elsőhöz és a harmadikhoz hasonlóan - a doom és minden más metal műfaj előfutára volt. Persze ezzel lehet vitatkozni, csak nem érdemes.

A 42 perces anyagot egy War Pigs címre keresztelt, 8 perces súlykolás indítja. Iommi úgy riffel, mint egy Isten. A címadó nóta minden idők talán legismertebb metal tétele. Ami nem gyenge teljesítmény annak fényében, hogy a dalt csak véletlenül írták meg, és tették lemezre, mivel a 7 másik szám felvételeivel a kelleténél hamarabb végeztek, így pár perc alatt még összehoztak egy nótát. A Planet Caravan pedig minden idők legelső stoner rock lebegése. Enélkül talán ki sem alakulnak a mai stoner bandák. Az Iron Man újra egy komplex doom súlyosság, és akkora klasszikus, hogy a tengerentúli, kultikus doom csapat erről a tételről nevezte el magát. Az említett 4 nóta úgy, ahogy van, tökéletes, de - ha ez lehetséges - én a lemez második felét még jobban szeretem. Az ötödikként felcsendülő Electric Funeral szintén a doomsterek kedvence, ólomsúlyának köszönhetően. Elérkeztünk a Hand Of Doomhoz. A komplex, változatos tétel annyira sötét, hogy még a Slayer sem tudta/merte átgyúrni, amikor - évtizedekkel később - feldolgozta. A Rat Salad nagyrészt egy full extrás dobszóló, és Billy Ward bizony nem kicsit teszi oda magát ebben a tételben. A Fairies Wear Boots egy komplex, súlyos, riffelős szerzemény, és klasszul koronázza meg ezt a hibátlan, 1970-es évjáratú albumot.

Érdekes megfigyelni, hogy a mai zenék 99%-ában nincs már meg az a mágia, az a hihetetlenül őszinte lelkesedés, ami ezt a 4 fickót jellemezte akkortájt. A Paranoid hatása a ma, a tegnap és a holnap metaljára felbecsülhetetlen értékű hatással volt.