V / A - Show Me Your Hits - A Salute To Poison

Kiadó: Deadline Records
Együttes: V / A
Megjelenés éve: 2001
Ajánlja: Sir Pumpkin
Értékelés: Nincs pontozva

Lehet, sokan kiröhögnek majd, de én nagyon bírtam a '80-as évek amerikai glam és hard rock zenekarait. Igaz az idő múlásával fiatalkori rajongásom a 'tupírbandák' iránt megfáradt, köszönhetően az amerikai zeneiparnak, ami potenciális meggazdagodást látott bennük. A feeling eltűnt, a dalok hitelességüket vesztették, majd a nagy 'lázadók' eltűntek a süllyesztőben. Erre a sorsa jutott a Poison is.

A banda 1984-ben alakult de akkoriban még a Paris nevet viselte. Három Pennsylvania-i srác Bret Michaels énekes, Rikki Rockett dobos és Bobby Dall bőgős fogta magát és mindent hátrahagyva Los Angelesbe költözött, ahol találkoztak C.C. Deville gitárossal és megkezdték a keleti part leigázását. '87-ben jelent meg első albumuk a Look What The Cat Dragged In. A sikerét őszinteségének köszönhette. Hiteles érzésekről szólt és tükrözte azt az életstílust, amit a banda képviselt: Sex, Drug, Rock 'n Roll - és ez így volt jól. Aztán a siker megszédítette a srácokat. A drog fontosabb lett, mint a zene... piros Ferrariban ülve hitetlenség volt nélkülözésekről dalolni, de a lázadó amerikai ifjúság pont ezt kajálta. Egy ideig jól működött a dolog, majd kifulladt.

Ez a kifulladás még ezen a tribute lemezen is érződik. Bret Michaelsnek minden bizonnyal elfogyott a pénze ugyanis ez a korong nagyon is róla szól. A dalok többségén ő énekel de jó néhány zenész haverját is sikerült rávennie egy kis örömzenélésre. Kicsit úgy tűnik, mintha Bret kiegészülve néhány Total Chaos, Great White, Earth Wind And Fire, Slaves On Dope -os kollégával beugrott volna a stúdióba és csak úgy emlékezetből felrántott volna néhány klasszikust. Ez a kisebbik gond, ugyanis van néhány dal, amelyikre nagyon nem emlékeztek és - ha már nem megy a dolog - viccet csináltak belőle. Ilyen a banda egyik legnagyobb slágere is az Unskinny Bop, melyet sikerült oly módon megalázni, hogy ha az összes többi dal akár mestermű átdolgozás kategóriába esne is, akkor is lerontaná a lemez egységét. A másik ilyen példa a lemezt - és a Poison minden koncertjét - nyitó Look What The Cat Dragged In is, mely megkapta a 'csapda Jönnek a Férgek nótájának kezdőriffjét, egy kicsit nu metalos groove alapot és egy másodvonalbeli rap-metal banda üvöltözését. Borzalom.

De azért van pár jó pillanata is a lemeznek. Ez pedig elsősorban Bret hangjának köszönhető. Erre nagyon jó példa a korongot záró Every Rose Has Its Throne egy szál gitárra előadott - korábban máshol nem publikált - verziója. Jóféle, feelinges glam líra akárcsak a Something To Believe In, mely anno a Poison testőrének Kimonak halála - egy bár előtti lövöldözésben hunyt el - után íródott. A lemez másik erőssége a borító... kár hogy a hölgy rossz helyen tartja a kezét...

Mindent összevetve a DeadLine Records által kiadott korong nem igazán számíthat a Poison fanok kitörő lelkesedésére. Kár érte, mert a banda ennél egy kicsit többet érdemelt volna.