Without Face - Deep Inside EP

Kiadó: Szerzői
Együttes: Without Face
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A Without Face újabb ékes bizonyítéka annak, hogy az utóbbi 1-2 évben hihetetlen mértékben bővült a tehetséges hazai bandák tábora, melyek közt egyre több az egyedi zenét játszók száma.

Meg nem mondom, hogy a Deep inside miért minősül EP-nek a maga 35 percével, amikor sokkal rövidebb "nagylemezeket" is hallottam már, de ez legyen a legnagyobb problémám. A héttagú formáció valami olyan egyéni módon ötvözi a gótikus metal hangulatát a progresszív csapatok komplexitásával és a modern, extrém vonal megoldásaival, hogy az párját ritkitónak számít nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. A zene misztikus hangulatához Poe és Lovecraft ihlette szövegek dukálnak. A Caleidoscope rövid bevezetője után következő Sands Of Time-ban egyből berobban egy Pantera súlyú riff, de a szintetizátor és a finom női ének háttérbe szorítása nélkül. Érdekes módon a durvább énektémák sem hörgősek - ami pedig bevett dolog egy ilyen gótikus jellegű zenénél -, hanem inkább Anselmo szerűen üvöltősek. Gondolom, ezek után mondanom se kell, hogy bizony nem kicsit ütnek ezek a dalok élőben.

A pontszám csak azért nem magasabb, mert még nem mindenhol érzem elég kiforrottnak az énektémákat, de az újításra való törekvés mindenképp feljebb emelte az osztályzatomat.