Alice Cooper - Brutal Planet

Kiadó: Spitfire
Terjesztő: CLS
Együttes: Alice Cooper
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Sir Pumpkin
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Alice Cooper mindig is különleges figurája volt a zenetörténelemnek. Nagyon régóta van már a szakmába és letett pár zseniális lemezt az asztalra, így még ha egy gyengébb album kerülne ki a kezei közül, akkor sem temethetné el senki. Pedig a kora lassan okot adhatna rá. Alice Cooper a hard rock igazi nagypapája. A legutóbbi album óta eltelt időben nem sok hírt hallottunk felőle, de úgy néz ki megérte a pihenés, mert egy nagyon erős - talán életművének legsúlyosabb - darabot alkotott.

A Brutal Planet okosan ötvözi a korai hard rock elemeket későbbi "amerikai" korszak Trash jellegű témáival. Az eredmény egy kézzelfogható tényre világít rá: Alice Cooper mindig is heavy metalt játszott, hol keményebben, hol slágeresebben. A nóták húzósak, megragadják az embert és nem nélkülözik a számomra igen fontos tényezőt, a dallamokat sem. Az igazi meglepetést azonban számomra a borzasztóan kidolgozott gitár riffek jelentik Nem az ezerszer eljátszott klisékre épül az album, vannak benne újítások és érződik, hogy tényleg odafigyeltek a zenei háttérre is. A már-már kultikus énekes hangja jobb, mint valaha, egyáltalán nem érződik a kora. Fiatalos és lendületes de nem veszi el a teret a hangszerek elől. A hangzással sincs semmi probléma. Igen jó produceri munkát hallhatunk. Húzós az album és nagyon arányosan szól, de ezt egy amerikai produkciótól el is várhatjuk. A lemez koncepcióját egy képzeletbeli modern világ társadalmi, szociális problémái adják. Fikció de mégis valóság. Nem egy boldog csajozós lemez ez de Alicenek már nem is biztos, hogy jól állna ez a fajta külső.

Igazán nehéz lenne hibát találni az albumon. Talán nincs is. Mindenképp ajánlható minden hard rock és klasszikus metal kedvelőnek. Viszont azért nem adok magasabb pontszámot, mert nem érzek semmi különlegességet benne. Nem az a fajta lemez, amit az ember időről időre újra és újra felrak.


Brutal Planet
Wicked Young Man
Sanctuary
Blow Me A Kiss
Eat Some More (Taste The Pain)
Pick Up The Bones
Pessimystic
Gimme
It's The Little Things
Take It Like A Woman
Cold Machines