Kamelot - The Fourth Legacy

Kiadó: Noise
Együttes: Kamelot
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

A floridai Kamelot - ahogy a címből is kiderül - negyedik lemezével jelentkezett nemrég. Bár rólam köztudott,hogy nemigen részesítem előnyben ezt a mostanában divatos true vonalat, de a Kamelotot mindig is szerettem. Egyrészt az igényesség miatt, másrészt mert ők a nagy alternatív/punk hullámban is kitartottak a Metal mellett, és nem tartoznak a "nagy, visszatérő retro hősök" közé.Az is mellettük szól, hogy nem azt a trappolós tucatzenét játsszák, amitől a falra mászom. Ennél azért ők progresszívebbek.

De nézzük magát az albumot. Már az intrónál feltűnik,hogy a lemez ezerszer bikábban szól, mit elődje,a zseniális Siege Perilous. Aztán a húrok közé csapnak a címadó nótával, majd jön a modern, szaggatott riffelésű Silent Goddess. Az első meglepetés a keleties, de iszonyat eltalált Desert Reign, amelyből az eszméletlen refrénű Nights Of Arabia bontakozik ki, melyet kegyetlenül feldob Khan egyedi és titokzatos hangja. Megjegyzem,ez a teljes albumra igaz. A lemezt időnként átszövik különleges hangszerek is, de csak finoman, ízlésesen és kizárólag szinesítő jelleggel. Még egyetlen nótát ki kell emelnem az egyébként egységes színvonalú lemezről. Ez nem más, mint a Glory, ami egy álomszép ballada. A zenekar egyébként megvált Dave Pavlicko billentyűstől - ez az első lemez nélküle. A borító - az előző koronghoz hasonlóan - megint ultraigényes.

Zárszóként még annyit jegyeznék meg, hogy én örülnék a legjobban ennek a Metal visszatérésnek,ha minden banda ennyire ígényes és eredeti lenne, mint a Kamelot, de ez nem így van. Sajnos...