A Perfect Circle - Mer De Noms

Kiadó: Virgin
Terjesztő: EMI
Együttes: A Perfect Circle
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Azt hiszem, az experimentális, tehát kísérletezős, egyedi zenékért rajongók körében nem cseng ismeretlenül az aranytorkú Maynard James Keenan neve, aki a zseniális Toolban koptatja nem kevésbé zseniális hangszálait. És az a Perfect Circle nem más, mint az ő projectje. Segítőtársaira most nem térnék ki, hisz jómagam - mint nagy Tool kedvelő - kizárólag miatta, és a számtalan kedvező kritika miatt vettem meg ezt a korongot.

Az első, és legfontosabb dolog, ami feltűnik,hogy ennek a lemeznek vajmi kevés köze van - természetesen az éneket leszámítva - az anyabandához. A szűk háromnegyed órás album szerény véleményem szerint inkább a grunge zenével rokon, de modern felfogásban. A dobok például egészen úgy szólnak, mint a Tool esetében. Bár a grunge, mint olyan, nem mondhatnám, hogy túlzottan a szívügyem lenne és ha nem Maynard énekelne az anyagon, akkor ziher, hogy meg se vettem volna. Nagy hiba lett volna. A dalok ugyanis valami olyan ígényes módon lettek megírva, hogy kifejezetten üditően hatnak, ha valami könnyebbre vágyik az ember. Aki hallotta már a Toolt, annak azt hiszem, felesleges lenne ecsetelnem, hogy Keenan mester sajátos dallamai mennyire képesek magával ragadni az embert. Az itt-ott felbukkanó samplerek, a hegedű, vagy a keleties zenei megoldások csak tovább szinesítik ezt a kellemesen hallgatható zenét. Szándékosan nem a "slágeres" szót akartam mondani,mert úgy érzem sokan félreértették volna. A hatalmas lemez legkiemelkedőbb szerzeménye talán az álomszép Orestes, amely egyszerűen behálózza a lelkét mindenkinek, aki csak egyszer is meghallja. De nem mondanám, hogy a 3 Libras, vagy bármely másik nóta gyenge eresztés lenne.

Ezt a 12 nótából álló dalcsokrot azoknak javasolnám, akiknek túlzottan extrém és elvetemült a Tool, illetve akik nem a műfajt nézik, hanem - attól elvonatkoztatva - a szívből jövő, gyönyörű zenét részesítik előnyben. Nem lehet máshogy jellemezni ezt a lemezt, mint hogy SZÍNTISZTA MŰVÉSZET...