In Flames - Clayman

Kiadó: Nuclear Blast
Terjesztő: HMP
Együttes: In Flames
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Arch Angel
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Az In Flames ötös számú, svédországi, menetrendszerinti járata megérkezett. Az esetleges érdeklődők kérjük fáradjanak a legközelebbi lemezboltba! A svéd In Flames nem tökölt sokáig, még szinte fel sem ocsúdtunk a Colony okozta headbangelésből, már mégis kaptuk a következő adagot.

Az In Flames már a megalakulása óta a kedvenceim közé tartozik, bár az első lemez még nem volt az igazi, de az azt követő kiadványok olyan minőségi színvonalat hoztak, amiből a csapat ezúttal sem adott alább. Anyagaikra bármikor hajlandó vagyok pénzt áldozni. Kezdő metallistáknak is jószívvel ajánlhatom őket, muzsikájuk élvezetes, húzós, bármikor bárhol hallgatható, és garantáltan nem fekszi meg a gyomrot. Még mindig hűek a Fredman stúdióhoz - már az első lemez is ott készült - , amit én Európa legjobb metál stúdiójának tartok. Az onnan kikerülő anyagok izmosan szólnak, és a legkevésbé sem agyonpolírozottak. A tagcserékből természetesen nekik is kijutott - nem hazudtolhatják meg svéd mivoltukat. Jesper Strömbald az egyetlen őstag, viszont ebben a bandában senki sem szürke eminenciásként teszi dolgát, minden tag szerves részét képezi a zenekarnak. Ez a felállás erősebb minden eddiginél, és reméljük maradandó is lesz! Lángolóék nagyszerűen számítják ki a hogyan továbbot, és teszik ezt úgy, hogy a végeredmény sosincs elfűszerezve vagy ízetlenre kotyvasztva. Az előző lemezhez képest ez most darálósabb lett. A középtempók dominálnak, a témák pedig szellősebbek, és nem annyira sűrűek, mint a Colony lemezen. Effektek és szinti is hallható, viszont szerepük nem terjed túl a zene színesebbé tételén. És persze ne feledkezzünk meg a jellegzetes, szinte már védjegynek mondható, két pofára zabálható In Flames dallamokról! Bizony itt is megkapjuk őket. Minden lemezükön mindennek megvan a miértje. A hangszeresek természetesen mondanom sem kell, hogy hozzák gyilkos formájukat. Jó húzás volt Björnt végre gitáron szerepeltetni. Jobb gitáros, mint dobos. Daniel Svensson, pedig már a Colonyn bebizonyította, hogy felér egy lottó ötössel, a játéka dinamikus, feszes, és irgalmatlanul húz. Peter Iwers basszista is jobb és képzettebb, mint az elődje volt. Anders mester ezúttal még a múltkorinál is több dallamot ültetett énektémáiba, hatásosan és jól csinálja. És persze a jó öreg Jespert is megilleti a csillagos ötös.

A borítóval viszont nem vagyok igazán kibékülve. Jó móka ez a 3D, de láttam már ennél jobbakat is. A limitált példányszámú CD-n a banda egy In Flames képernyővédővel kedveskedik nekünk. Szép igényes, meg minden, de én speciel jobban tudtam volna értékelni egy klipet, képeket riportokat. De ne legyünk telhetetlenek!

01. Bullet Ride
02. Pinball Map
03. Only For The Weak
04. ...As The Future Repeats Today
05. Square Nothing
06. Clayman
07. Satellites And Astronauts
08. Brush The Dust Away
09. Swim
10. Suburban Me
11. Another Day In Quicksand