Nightwish - Wishmaster

Kiadó: Spinefarm
Terjesztő: HMP
Együttes: Nightwish
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Sir Pumpkin
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Mind a német Metalheart mind a Rock Hard magazin a hónap albumának választotta a Nightwish zenekar harmadik albumát. Az 1996-ban a banda akusztikus projectnek indult, mára azonban egy lélegzetelállító metal operát játszó csapattá nőtte ki magát. Az előző két fantasztikus album (Angels Fall First, Oceanborn) után nehéz volt elképzelni, hogy felül tudják múlni azokat. De sikerült.

Az első benyomás az album hallgatása során, hogy jóval konkrétabb, egybefüggőbb, konceptikusabb egészet alkotnak a dalok. A következő érzés, hogy a gitár végre jobban az előtérbe került. Sokkal változatosabb témákat játszik, ez elsősorban a gyors nóták alatt derül ki. Az elbűvölő dallamok mellett néhol szinte Panterásan súlyos riffeket is hallhatunk. Nemcsak a gitár kapott nagyobb hangsúlyt, hanem az egész zenei alap felnőtt az énekesnő Tarja Turunen fantasztikus hangjához. Epikus és progresszív elemekkel tűzdelt dallamos Heavy Metal...azt hiszem ez a legjobb jellemzés a zenére. Más megfogalmazások a Stratovarius és Sarah Brightman párosítását látja a zenekarban. Az album legizgalmasabb pillanatait (bár szinte lehetetlen ilyet kiválasztani) számomra a Crownless, a Fantasmic, és a Dead Boy's Poem jelentik. De meg kell mondjam az egész lemez egy kerek egész és csak jó nóták vannak rajta.

A már megjelent finn kiadáson bonustrack-ként megtalálható a Sleepwalker című dal, amivel a zenekar a finn Euroviziós dalfesztivál második helyét szerezte meg. Úgy gondolom az idei év egyik legjobb albumát adta a kezünkbe a Nightwish. Csak arra lennék kiváncsi, hogyan tudják ezt felülmúlni?

1. She Is My Sin
2. The Kinslayer
3. Come Cover Me
4. Wanderlust
5. Two For Tragedy
6. Wishmaster
7. Bare Grace Misery
8. Crownless
9. Deep Silent Complete
10. Dead Boy's Poem
11. FantasMic