Gamma Ray - Blast From The Past

Kiadó: Noise
Együttes: Gamma Ray
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Sir Pumpkin
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

10 év munkássággal és 6 stúdiólemezzel a hátuk mögött a Gamma Ray csapata - Kai Hansen vezetésével - kiadta ezt a tökéletesre csiszolt dupla Best Of lemezt. A válogatásalbumokat sok ember mindig kérkedve fogadja, mondván semmi újat nem raknak le az asztalra. Jelen esetben ez cseppet sem igaz, a lemez minden tekintetben megéri az árát.

A különlegességek már a számok kiválasztásánál kezdődtek. A tracklistát nem a csapat, hanem a rajongók állították össze az interneten keresztül. Albumonként 3 számra lehetett voksolni, és a legtöbb szavazatot kapott 20 nóta került fel lemezre. A legnagyobb erénye a válogatásnak, hogy a banda nem csak egyszerűen felrakta a lemezre a dalokat, hanem az anyag kétharmadát - Land Of The Free lemezzel bezárólag - újra fel is vették. Ezekben a dalokban Kai Hansen ismét megmutatja, hogy még mindig tud énekelni és egy kis pluszt is tud adni a vokáltémákhoz. A korábbi énekes Ralf Scheepers - jelenleg a Primal Fear frontembere - ezt a dolgot nem igazán vette jó néven de a rajongóknak kell eldönteniük, hogy mely énekes is áll közelebb hozzájuk. Nekem tetszik Kai hangja és különleges dolognak tartom, hogy a korábban már megismert számokat más hang prezentálja. A lemezt a gitáros stúdiójában vették fel és saját maguk végezték a produceri munkát is, így a megszokott Gamma Ray hangzást és minőséget kapjuk.
Már csak a külcsínről kell írnom pár szót. A dupla CD digipak formában kerül a boltok polcaira, mely tartalmaz egy 28 oldalas bookletet, több mint 80 fotóval és rengeteg Derek Riggs borítógrafikával, melyek önmagukban is jellemzőek a Gamma Ray albumaira.

Bár a dalok nem újak, a lemez prezentálása felveszi a versenyt bármely sorlemezzel, méltó tagja a Gamma Ray gyűjteményemnek. Kötelező darab minden fanatikusnak, de a stílussal ismerkedők számára is egy tökéletes, átfogó képet ad a germán power metal legnagyobb zenekarának munkásságáról.

CD 1.
1. Welcome
2. Lust for Life
3. Heaven Can Wait
4. Heading for Tomorrow
5. Changes
6. One with the World
7. Dream Healer
8. Tribute to the Past
9. Last Before the Storm
10. Heal Me
CD 2.
1. Rebellion in Dreamland
2. Man on a Mission
3. Land of the Free
4. The Silence (bonus)
5. Beyond the Black Hole
6. Somewhere Out in Space
7. Valley of the Kings
8. Anywhere in the Galaxy
9. Send Me a Sign
10. Armageddon