Nevermore - The Politics Of Ecstasy

Kiadó: Century Media
Együttes: Nevermore
Megjelenés éve: 1996
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

Emlékszem, mekkora hatással volt rám ez a lemez, még évekkel ezelőtt. Persze, mint minden jó album, idővel ez is bevonult a "klasszikusok" közé, tehát már nem mindennapi vendég a hi-fiben, de több száz hallgatás után sem bírok hibát lelni benne.

Nagyon ritka az ilyen anyag: törni-zúzni ugyanúgy lehet rá, mint álmodozni, gondolkodni. A nóták egyszerűen letépik a hallgató fejét keménységükkel. A temérdek váltással büszkélkedhető, hiper komplex dalokat nem lehetett egyszerű dolog jól megszólaltatni, de Neil Kernon producer egyszerűen tőkéletes hangzást kreált. Nem értem Pat O' Brien gitárost, hogy miért lépett ki egy ennyire tökéletes lemez után, de egy biztos: a 10 számban mindannyian a maximumot nyújtják. A súlyos, durva nótáknak Warrel Dane énekes adott önálló arcot. Hangja, mondanivalója, embersége beragyogja az album minden másodpercét. A keménység, komplexitás gyakran tébolyi méreteket ölt; de mindig van valami, amibe meg lehet kapaszkodni, hol egy akusztikus gitár, hol Warrel énekel egy óriási dallamot. Nélküle a Never' nem is lehetne az, ami. A borító gyönyörű és egyedi, akárcsak a booklet, melyben sok minden mellett felbukkan a kettes Sanctuary lemez borítójáról ismerős öreg úr, ezzel is utalván a múltra.

Véleményem szerint a Politics Of Ecstasy minden idők legtökéletesebb power metal korongja és nem hiszem, hogy bárki is valaha felül tudja múlni.