Trouble - Plastic Green Head

Kiadó: Bullet Proof
Együttes: Trouble
Megjelenés éve: 1995
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

A Trouble egyike azon csapatoknak, akik kitünően tudják ötvözni a kemény riffelést a pszichedelikus dallamokkal. Utóbbiért egyértelműen Eric Wagner, a banda énekese, szövegírója és lelke volt felelős. Eric köztudottan nem épp szerzetesként tengeti napjait, amit elszállós énektémáit hallgatva egyáltalán nem nehéz elhinni. Sajnos ő már nem tagja az éppen vegetáló csapatnak.

A Rick Wartell/Bruce Franklin gitárduó hallhatóan a Sabbath iskolán sajátította el a gitározás ügyes-bajos dolgait, de a Trouble mindig is több volt szimpla, de zseniális követőnél, amit mondjuk az - egyébként szintén nagyon jó - Count Ravenről nem biztos, hogy el tudnék mondani. Ez a fantasztikus gitárpáros ugyanis nemcsak irgalmatlan gyilkosan tud riffelni, hanem olyan ikerszólókat csiholnak ki hangszerükből, hogy még én, a megveszekedett true metal ellenző is csak csettinteni tudok. A Trouble mindig is óriási banda volt, de talán ez az egyetlen lemezük, ami egy kicsit befogadhatóbb. A minden idők egyik legfenomálisabb boritójával büszkélkedhető korong 11 szerzeményt foglal magába, köztük két feldolgozást. Már a címadó nyitónóta során felbukkannak a - fentebb említett -, tipikus Trouble védjegyek. Az ezt követő The Eye úgy húz, mint egy gőzmozdony és az egyik kedvencem erről az egyébként tökéletes anyagról. Az egyik feldolgozás, a Porpoise Song annyira el van találva azzal a monumentális hangulattal, hogy az egyszerűen káprázatos. De ha egyetlen nótát kéne kiemelnem, gondolkodás nélkül a Requiemet választanám. Ez talán a legesleggyönyörűbb dal, amit életemben hallottam. A lemezt záró, teljesen kifacsart Beatles feldolgozáson óriásikat lehet röhögni, ahogy a szétszívott zenekar próbálkozik a nóta interpretálásával. A dal eleje még rendben is van, de a végére már csak óbégatnak meg össze-vissza játszanak a srácok.

De a lemeznek ez csak egy kis részlete, tudniillik a többi nóta mind precízen összerakott, hibátlan szerzemény egy igazi underground csapattól.