Blind Guardian - Nightfall In Middle-Earth

Kiadó: Century Media
Együttes: Blind Guardian
Megjelenés éve: 1998
Ajánlja: Sir Pumpkin
Értékelés: Alapmű

Nightfall In Middle-Earth - minden idők egyik leghatalmasabb, ha nem a leghatalmasabb koncept albuma. Alapmű... Hihetetlen összetettség, kidolgozottság, mélység jellemzi, mely tulajdonképpen kötelező is hisz a téma, amihez nyúl, több mint komplex. Ez a téma pedig nem más, mint John Ronald Reuel Tolkien - A szilmarilok (The Silmarillion) című alkotása. Csak hogy lássuk mennyire monumentális is az alapul szolgáló írás, kezdetnek néhány szó a A szilmarilokról.

J.R.R. Tolkien nyelvészként nem egyszerűen csak regényeket írt, hanem világot alkotott. Teremtéstörténettel, fajokkal, nyelvekkel, történelemmel, mitológiával, földrajzzal, mindezt azért, hogy az angolszász népeknek kreáljon egy olyan őstörténetet, mely versenyre kelhet a finn Kalevalával. Munkásságának 'terméke' a manapság ismét hódító Gyűrűk Ura, A hobbit, és megannyi más mese, melynek alapja, 'Ótestamentuma' A szilmarilok és Az elveszett mesék könyve. Több ezer oldalnyi, a szó legnemesebb értelmében vett irodalom ez, sok száz névvel és helyszínnel, sok ezer évnyi kronológiával és kimondottan bonyolult történettel.

Mindezek ismeretében kijelenthetjük, hogy Hansi Kürsch és csapata 1997 szeptemberében a lehető legnagyobb fába vágta a fejszéjét. Fél évnyi stúdióban töltött munka után azonban a fa megadta magát és a boltokba került a Blind Guardian bárdjainak sokunk szerint legizgalmasabb korongja a Középfölde Alkonya. Mások az Imaginations...-t tüntetik ki ezzel a címmel, de cáfolnom kell. A Nightfall nem hasonlítható össze egyetlen más Guardian lemezzel nem hiszen más indíttatásból született más elvárások alapján íródott és más füllel kell hallgatni.

Legfontosabb szempont természetesen a zene, melyet majdhogynem felesleges leírni. Tipikus Blind Guardian epikus metal, mely talán nem annyira speedes, de sokkal inkább komplex és minden addiginál epikusabb. Ugyanakkor nincs rajta akkora sláger, mint mondjuk az ...In The Forest, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy a történetet legtöbben csak felületesen vagy még annyira sem ismerik. Számomra azonban az egész korong egy hatalmas himnusz, mely a történet sötét hangulata ellenére is lélekemelő hatással bír. Hansi egyedülálló hangja ezúttal is lehengerlő elég csak meghallgatni a The Eldar-t, vagy a lemez legjobbikát a Nightfall-t. Érződik, hogy Mr. Kürsch a lelkét nyújtja nekünk tálcán, mindent kiad magából, hogy az méltó legyen Tolkien szelleméhez. Érdemes megfigyelni, hogy egymaga hányféle hangon szólal meg, megannyi szereplőt, érzést megtestesítve. A zenészek is kiváló munkát végeztek. Ismerve őket a dán Sweet Silence stúdió minden hangsávját kihasználták, melyre példa az egész korongot végigkísérő kórusmunka, igazi 'tömegjeleneteket' tárva elénk.

Azt azonban el kell mondjam, hogy a Nightfall in Middle-Earth azok számára nyújtja az igazi élményt, akik ismerik a történetet részleteiben is. Természetesen nem az egész Tolkien életművet, de A szilmarilokat mindenképp. Ugyanis a részletekben rejlik az erő, az egyes sorokban, az egyes hangokban. Nincs hangulatosabb, mint elővenni a könyveket és újra meg újra meghallgatni a lemezt, keresni a sorok, bekezdések megfelelőit a Vak Őrző értelmezésében...

1. War Of Wrath
2. Into The Storm
3. Lammoth
4. Nightfall
5. The Minstrel
6. The Curse Of Feanor
7. Captured
8. Blood Tears
9. Mirror Mirror
10. Face The Truth
11. Noldor (Dead Winter Reigns)
12. Battle Of Sudden Flame
13. Time Stands Still (At The Iron Hill)
14. The Dark Elf
15. Thorn
16. The Eldar
17. Nom The Wise
18. When Sorrow Sang
19. Out On The Water
20. The Steadfast
21. A Dark Passage
22. Final Chapter (Thus Ends...)