Memory Garden - Tides

Kiadó: Heathendoom
Együttes: Memory Garden
Megjelenés éve: 1996
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

A svéd Memory Garden számomra az epikus doom zenét játszó, nem túl népes tábor legnagyobb reménysége, akik életben tarthatják ezt a stagnáló, de fantasztikus stílust. Ennek ellenére azt meg kell jegyeznem, hogy a kettes lemezük kevésbé nőtt a szívemhez, mint ez a korong, mely a társaság debütáló alkotása volt. A műfajból persze adódik a Candlemass és a Solitude Aeturnus párhuzam, de a skandináv zenekar rendelkezik egy markáns stílussal, és inkább a hangulat az, ahol átfedést figyelhetünk meg a fenti bandákkal.

Ez a megfoghatatlanul gyönyörű és fájdalmas érzés ugyanis mindig elárasztja a stílus kiemelkedő csapatainak anyagait. Azt hiszem, erre a műfajra az a legjellemzőbb, hogy szinte minden az énekestől függ. És ez az a pont, amitől hibátlannak lehet nevezni az albumot, ugyanis Stefan Berglund bődületes dallamokat kiéneklő, gyönyörű hangja még egy közepes produkciót is az egekbe röpítene. Erre viszont semmi szükség, hisz a dalok igazi epikus doom remekművek. A hangzás arányos és kifogásolhatatlan, a gitárok hol szakítanak, hol álomszép dallamokat hoznak. Az igényesség és a melankólia a két fő jelző, amivel leginkább jellemezni lehet a korongot. A 8 szerzemény csak úgy árasztja magából a fájdalmat és a keserűséget. Kiváltképp az utolsó, Blissfull című tétel, ami egy zongorás szerzemény, melynél gyönyörűbb, csodálatosabb balladát még életemben nem hallottam, de vele egyenrangút se túl sokat. Tényleg minden szempontból tökéletes ez a lemez, és nem tudom, hogy milyen lesz a nemsokára megjelenő hármas album, de a srácoknak nagyon fel kell kötni a gatyájukat, ha legalább meg akarják közelíteni a Tides színvonalát.

Arra, hogy elérjék,vagy túlszárnyalják, már gondolni sem érdemes, mert teljességgel képtelenség, hisz ilyen lemez csak egyszer adódhat egy banda életében, de a zenekarok többsége esetében egyszer sem...