Immortal - Damned in Black

Kiadó: Osmose
Együttes: Immortal
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

A norvég trió előző, At The Heart Of Winter című alkotása nagyon megfogott, dacára annak, hogy nem tartozom a black metal rajongók táborába, habár az ominózus korong nem szorítható egyértelműen bele a fenti kategóriába, hisz más stílusok is fellelhetőek voltak rajta.

Most itt a folytatás, mely eltér valamelyest elődjétől. A Damned In Black már elsőre is keményebbnek tűnik. Az akusztikus gitár és a szintetizátor még annyira sincs előtérben, mint legutóbb, viszont a gyors, gyakran thrashes riffek ezúttal sem engedik, hogy a lemez általános hangulata túlzottan optimista legyen. A hangzás is súlyosabb, metalosabb. A lemez egyik legjobbjának tekinthető Triumph fantasztikus kezdés. Az album külön érdekessége, hogy a kézproblémák miatt kilépésre kényszerült Demonaz felelős a szövegekért, így senki sem mondhatja, hogy az Immortal hátat fordított volna a múltnak, megtagadván azt. A borító is a régi időkre utal, hisz újfent a zenekar tagjai találhatóak meg rajta, bár az előző korong gyönyörű festménye jobban tetszett. Az egységes színvonalú lemezről talán a címadó nóta a legnagyobb kedvencem, melyben fellelhető az előző anyagot jobban jellemző akusztikus gitár is.

A fagyos, északi hangulat azonban az album egészét behálózza és emiatt tartom annyira tökéletesnek az Immortal lemezeit.