The Storyteller - The Storyteller

Kiadó: -
Együttes: The Storyteller
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Sir Pumpkin
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy de a német heavy metal bandáknak fel kell venniük a nyúlcipőt, ha utól akarják érni a skandináv zenekarokat. Az 1995-ben alakult The Storyteller Svédországból érkezett és ez a bemutatkozó albumuk. Már '98-ban is ajánlatot kaptak a Noise Recordstól egy több lemezes szerződésre de a feltétel, hogy L.G. Persson helyére keressenek egy képzettebb énekest nem volt kielégítő a banda számára. Ugyan találtak egy frontembert de végül a bőgős visszatért a mikrofonállvány mögé. Így a zenekar a No Fashion Records szárnyai alá került és Gothenburgban a Fredman Stúdióban vették fel a debütálló anyagot, ahol korábban a Hammerfall, az In Flames és az AT The Gates is dolgozott. A zenekar jelenlegi felállása: L.G. Persson - bőgő/vokál, Fredrik Groth - gitár/billentyűk, Erik Gornostajev - gitár, Martin Hjerpe- dob.

De nézzük magát a lemezt. 10 dal közel 50 percben hamisítatlan melodikus power metalt nyújt. Az album az And The Legend Begins című intróval kezdődik. Ezt követi a számomra a lemez legjobb dalának tartott Guardians Of Kail tétel. Itt jönnek elő a zenekar hatásai is, mint például az Edguy, Hammerfall vagy a korai Helloween. Az előbb említett gyosabb nóta mellé sorakozik fel a többi hasonló hangulatú dal is - Sense Of Steel, Like A Wind. Az Always Be There egy eléggé sablonosnak mondható power ballada de mindenesetre nem egy gyenge szerzemény. Az albumot záró The Storyteller a maga 9 percével is különlegesnek mondható de nem csak a hossza miatt. Ez egy sokkal komplexebb, progresszívebb dal, mint a többi. Vannak benne őrületes, szinte már trashes témák, középtempós részek és egy kis Iron Maidenes gallopozás is.
Az egyetlen kérdésem csak az lenne a lemezzel kapcsolatban, hogy vajon miért akarta a Noise a mikrofon elől eltanácsolni Perssont? Rendben van, nem egy Michael Kiske vagy Dickinson...nem a sztratoszférában jár a hangja...de nagyon erőteljes és tiszta.

Minden heavy/power rajongónak ajánlhatom a lemezt. Nem egy teljesen kiforrott zenei anyag de ha együtt maradnak és komolyan gondolják ezt a vonalat, akkor még sokat hallunk róluk.


1. And the legend begins
2. Guardians of Kail
3. Always be there
4. Sense of steel
5. Power within
6. Book of mystery
7. Like a wind
8. A test of endurance and strenght
9. Chant of the thieves
10. The Storyteller