Kyuss - ... And The Circus Leaves Town

Kiadó: Warner
Terjesztő: Mton
Együttes: Kyuss
Megjelenés éve: 1995
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

Azt hiszem, a kaliforniai Kyuss nem nevezhető egyértelműen metalnak, így sokan vitathatnák írásom létjogosultságát, de ez a fantasztikus csapat egyszerűen megkerülhetetlen. Minden anyaguk mérföldkőnek tekinthető a stoner rock világában, és meggyőződésem, hogy nélkülük ki sem alakul napjaink sok, hasonló zenét játszó bandája.

Persze, mint minden jó az életben, a Kyuss sem tartott örökké. A társaság 96' elején adta be a kulcsot, maguk mögött hagyván 4 sorlemezt, melyek közül az utolsó, 95'-ös anyag képezi írásom tárgyát. A srácok véleményem szerint abban újították meg a zene palettáját, hogy modern köntösbe öltötték a 70'-es évek gondolatiságát, tehát ezt a "mindenki le van szarva,olyan zenét csinálok, amilyet akarok" hozzáállást, mely számomra rettentő szimpatikus. Az egész album csak úgy vibrál a tűztől, a lelkesedéstől, és tisztára sivatagi, napfényes hangulat jellemzi.A zenekar mély, súlyosan búgó hangzása mellett a teljesen elszállt lebegések, és az ultra agyahagyott nóták különböztették meg őket a világ összes többi csapatától. Bizonyos részleteknél felmerül az emberben a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán tiszta aggyal ilyen zenét csinálni. Mindenesetre élvezni mindenképp lehet, csak egy kis nyitottság kell hozzá és megfelelő hangulat, mely alatt természetesen nem a pöfékelést értem. Az eddigiek ismeretében egyértelmű, hogy a korong tele van több percen át tartó instrumentalizmusokkal, bár ez a zenekar sosem a technikai tudás fitogtatásáról szólt, hanem a felhőtlen zenélésről, és mondanom se kell, hogy hangulatban mindig is verhetetlen volt a Kyuss.

A fenti jellemzés nemcsak erre az albumra, hanem a többire is áll, így azokat is csak ajánlani tudom - különösen a Welcome To Sky Valleyt - azoknak, akik rajonganak a markáns, egyedi bandákért. Nagy veszteség érte a zenevilágot, ennek a magávalragadó, imádnivaló csapatnak a földbeállásával. Nyugodj békében, Kyuss...