Down - NOLA

Kiadó: Warner
Terjesztő: Mton
Együttes: Down
Megjelenés éve: 1995
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

Ritka dolog a metal világban, hogy egy project megőrjítsen mindenkit, és az anyacsapatok mellett se valljon szégyent. A Down ezen kevesek egyike. Az elkövetők pedig olyan illusztris nevek, mint a Crowbar főnök Kirk Windstein - aki fő csapatának akkori ritmusszekcióját, Jimmy Bowert, és Sexy T.-t is belekeverte a balhéba -, valamint Phil Anselmo a Panterából és Pepper Keenan a C.O.C.-ből.

Meglepő módon még a nagy nevek és az ebből következő hatalmas várakozás ellenére sem mondhatjuk, hogy a Down bármiféle csalódást okozott volna. A Nola szimplán egy sludge alapmű. A javarészt Philtől és Peppertől származó nóták ugyanis egyből kétvállra fektetik a hallgatót. A cucc évek múltán is úgy szól, mint a marha, hisz súlyos és életszerű a hangzás. Pont olyan, amilyennek lennie kell egy ilyen zenének. A kegyetlen, csúf, húzós nóták egyszerűen zsongítóak. A nemritkán fütyülhető szólók jelentenek csak megnyugvást, meg persze Phil helyenként dallamos éneklése. Az abszolút füstszagú, egyetlen lassú tételt, a Jailt leszámítva végig lehet headbangelni, vicsorogni, léggitározni az 56 percet. Érezhető, hogy az 5 srác tudta, hogy az akkori alternatív hullámban labdába sem rúghat, így a felelősség likvidálásával megszülethetett a 90'-es évek egyik legbeleszarósabb, legőszintébb anyaga, melyet kis túlzással csak a saját szórakoztatásukra követtek el Philék. A hátsó borítót szemlélvén abszolút láthatjuk ezt a laza hangulatot, hisz itt még Jézus is füvezik.:)

A Nola egyfajta tökéletes ötvözete a Sabbath súlyosságának, és a 90'-es évek agresszív, modern zenéinek, ahonnan persze a dallamok sem hiányoznak.