Dokken - The Very Best Of Dokken

Kiadó: Rhino
Együttes: Dokken
Megjelenés éve: 1999
Ajánlja: GaB
Értékelés: Nincs pontozva

Nagy vokálok? Villantós, technikás gitárszólók? Hard Rock, esetleg Heavy Metal? Valóban ezt akarod? Akkor ezt a lemezt neked csinálták! A Rhino Records jóvoltából ismét a kezemben tarthatok egy válogatáslemezt, méghozzá a '80-as évek egyik vezető amerikai hard-rock, heavy metal bandájától, a Dokkentől. Akinek esetleg eme név nem mond sokat, semmiképp ne ugorja át a következő néhány sort, mert remélhetőleg sikerül elkalauzolni a kedves olvasót egy 20 évvel ezelőtti, teljesen más világba, mint amilyenben manapság van szerencsénk élni. Állítsuk át a gondolkodásunkat (és a sérónkat is) a következő sorok megértése érdekében.

A '80-as évek elején egy Don Dokken nevű énekes figura és egy Juan Croucier nevű basszer, valamint két középiskolai haverja, a gitáros George Lynch és a dobos Mick Brown egymásra találtak, méghozzá zenekar alapítás céljából. Ha már zenekar van, akkor kellene egy lemezt is készíteni, nem? '83 elejére ezt is kipipálhatták, megjelent a Breaking The Chains című első album. Ezután a Croucier átigazolt a Ratt nevű csapatba, a helyét egy Frisco-i srác, egy bizonyos Jeff Pilson vette át. Amíg Los Angeles-re a forrongó zenei élet volt a jellemző, csapatok alakultak-feloszlottak, addig a Dokken-ben tökéletes harmónia uralkodott. Kialakultak zenéjük védjegyei, úgymint Dokken, Brown és Pilson óriási vokáljai, és Lynch gitár-virtuozitása. Ennek eredményeként maguk mögött tudhatnak egy Monsters Of Rock turnét és 3 darab platinalemezben gyönyörködhetnek a nappaliban.

Ha már itt mindenféle gyönyörködésről esett szó, leszögezném, hogy a borítót lapozva dettó ugyanez az érzés kerít hatalmába. A csapat nagyon korai fotóitól napjainkig láthatunk érdekes képeket koncertekről, külső helyszínekről és fotóstúdióból egyaránt, persze csak annyit, amennyi a csapat történetének részletes leírását illusztrálja. Az egész album (borítóval együtt) felfogható egy úgynevezett Dokken enciklopédiaként, amely képpel, hanggal és szöveggel bemutat egy egész életművet, kitérve persze a tagok szólópályájára is.

Maga a korong 16 felvételt tartalmaz kronológiai sorrendben lettek válogatva, stúdióból és live performance-okból egyaránt. Említsük hát meg őket!
Breaking the Chains; Into the Fire; Just Got Lucky; Alone Again (egyébként a mai napig az egyik legfincsibb power ballada), In My Dreams; Dream Warriors és Burning like a Flame, majd ez után következik az instrumentális Mr. Scary, majd a Walk Away, mint egyetlen dal a Dokken 1988-as live albumáról, a Beast From The East-ről. Ezt követi a Mirror Mirror, amit senki ne keressen Dokken sorlemezen, mert ez Don Dokken 1990-es szólóalbumáról, az Up From The Ashes-ről lett ideválasztva. Zárásként talán a legfrissebb Dokken dal, a drog-ellenes Too High to Fly kapott helyet, a csapat újjáalakuló, Dysfunctional albumáról 1995-ből.

Általános értékelés gyanánt egy szó álljon itt: KIRÁLY! Akinek a fenti számcímek mondanak valamit, nem hiszem, hogy túlzottan ecsetelnem kellene, miről van szó. Akiknek viszont nem mond egyelőre sokat, megnyugtatom őket, ez a lemez (amit a kezedbe vehetsz) nem csak magát a Dokkent mutatja be, hanem a Reagan-érás amerikai hard rock - heavy metal hullámának szinte minden ismertetőjegyét. Tessék érte rohanni a boltba, nehogy valaki az orrunk elől vigye el az utolsót! Nekem már megvan!


1. Breaking The Chains
2. Paris Is Burning - (live)
3. Into The Fire
4. Just Got Lucky
5. Alone Again
6. Tooth And Nail
7. Hunter, The
8. In My Dreams
9. It's Not Love
10. Dream Warriors
11. Burning Like A Flame
12. Heaven Sent
13. Mr. Scary
14. Walk Away
15. Mirror Mirror - Don Dokken
16. Too High To Fly