V / A - Bat Head Soup - A Tribute To Ozzy

Kiadó: Rhino
Együttes: V / A
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: GaB
Értékelés: Nincs pontozva

Úgy látszik, manapság az egymás előtt való tisztelgés korát éljük, ebből kifolyólag töménytelen mennyiségű Tribute lemezzel halmozzák el a kedves hallgatóságot a kisebb és a nagyobb kiadók egyaránt. Ezek egy része fiatal bandáknak adja meg a bemutatkozási lehetőséget, míg a másik része már sokat bizonyított ősrockerek keze munkája. Persze mindkét fajtának megvannak az előnyei és a hátrányai is, bármikor vitát nyithatnánk, melyik az izgalmasabb.

Annak idején rettentően vártuk azt a bizonyos Black Sabbath nótákból álló feldolgozáskorongot, amely azután egy második résszel vált teljessé, de most a csapat eredeti énekesét, Ozzy bácsit is utolérte a szituáció: készült egy korong, ami külön az ő munkássága előtt tiszteleg. Az album címe találóan Ozzy denevéres "balesetére" céloz, de nézzük meg mit is rejt maga az album. Már csak ha a lemezen szereplő zenészek és énekesek listáját nézzük is, rá kell jönnünk, hogy nem holmi "mittudoménkicsodák" gyülekezetéről van szó: Lemmy, Vince Neil, Dee Snider, Joe Lynn Turner, Tim 'Ripper' Owens és még sokan mások a vokális részekért, míg George Lynch, Yngwie Malmsteen, Ritchie Kotzen, Steve Lukather, Paul Gilbert a gitártémákért felel. Ne tessék megijedni! A dobosok és baszzisták névsora sem lazább! Nem tudom, hogyan tudta őket összeszedni a DeadLine Records ...

A lemez egészen a Black Sabbath időktől a No More Tears-ig fogja át Ozzy bácsi pályafutását, a jobbnál jobb számok pedig csak haladnak egymás után libasorban: Mr. Crowley, Over the Mountain, Desire, Crazy Train, Goodbye To Romance, Hellraiser, Shot in the Dark, Children of The Grave, Paranoid, Suicide Solution és végül az I Don't Know.
Bevallom, remegő kézzel helyeztem a CD-korongot a lejátszómba. Ez nem az aznap reggeli feles pálinka hiányának a következménye, hanem mert már nagyon régen vártam valami ilyesmire. A hangzással minden rendben van! A daloknál viszont már néha kissé vakartam a fejem. Azt tényként könyvelhetjük el, hogy mindenki a saját egyéniségének megfelelő dalt választotta, csak épp az a furcsa, hogy nem mutatkozik ki a zene iránti alázat az előadók részéről ezen a lemezen.
Ismerve az eredeti felvételeket, arra voltam kíváncsi, ki mit tesz hozzá a dalokhoz, de persze van akinek ez nem sikerült. Malmsteen mester a Mr. Crowley-t teljesen szétszólózta, a jellegzetes eredeti szólót csak az tudja meghallgatni, akinek megvan a Randy Rhoads féle változat is. Hasonló hibába esett bele az egykor a Dokken-ben pengető George Lynch is a Paranoid esetében, ahol az eredeti számszerkezeten belül is a nóta felét végigtekeri. Kérdem én: minek? - Egy ilyen lemez nem az egyéni teljesítményekről kell, hogy szóljon! Ettől függetlenül minkét feldolgozás nagyon jól sikerült, csak hát... csak hát... amúgy meg semmi más hibakinézetű dolog nincs a lemezen.
Amitől viszont lementem hídba, az a Goodbye To Romance! Életemben nem gondoltam, hogy egyszer még női énekkel köszön rám e dal, de Dweezil Zappa és egy Lisa Loeb nevű, eredetileg country műfajban tevékenykedő énekesnő gondoskodott arról, hogy ne haljunk meg egy ilyen verzió nélkül. Jól tették! Annyira ugyanolyan, mint az eredeti és mégis annyira más! Gyengébb lelkületűeket könnyen sírásra fakaszthat szépsége. A másik nagyon jól odarakott dal a Shot in The Dark lett. Semmi virga, semmi agyalás, egyszerűen feelingből elnyomták a dalt, Jeff Scott Soto hangjával és ezzel a sound-al teljesen AOR íze van.

Mindent összevetve: Semmi gép, csak egy halom nagyon jó zenész, akik nagyon jó nótákat nyomnak. Ez egy nagyon jó, feelinges kis tribute lemez lett, bárkinek ajánlhatom, nem fog benne csalódni. Ozzy fanatikusoknak pedig kötelezően be kell szerezni! Bizony-bizony! Ott a helye a többi között.

1. Mr. Crowley - Yngwie Malmsteen/Tim "Ripper" Owens et al
2. Over The Mountain - Mark Slaughter/Brad Gillis et al
3. Desire - Lemmy Kilmister/Richie Kotzen et al
4. Crazy Train - Dee Snider/Jason Bonham et al
5. Goodbye To Romance - Lisa Loeb/Dweezil Zappa et al
6. Hellraiser - Joe Lynn Turner/Steve Lukather et al
7. Shot In The Dark - Bruce Kulick/Derek Sherinian et al
8. Children Of The Grave - Paul Gilbert/Jeff Martin et al
9. Paranoid - Vince Neil/George Lynch et al
10. Suicide Solution - James Book/Nick Lucero et al
11. I Don't Know - Jack Blades/Reb Beach et al