Anthrax - State of Euphoria

Kiadó: Island
Együttes: Anthrax
Megjelenés éve: 1988
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy melyik az a lemez, amelyik megváltoztatta az életemet, akkor minden bizonnyal ezt a korongot nevezném meg. Amikor - még kisgyerekként - beszereztem, egyszerűen mágnesként vonzott ez a bődületes anyag, és túl több száz hallgatáson sem bírok hibát lelni benne. Akkoriban bizony még más idők jártak. Kis túlzással, az Anthrax póló gyakoribb látvány volt a városban, mint most a pata cipő, vagy a farok telefon.

Véleményem szerint a Lépfene 88'-as lemeze nemcsak a legtökéletesebb, hanem a legalábecsültebb anyaga is volt egyben a New York-i kvintettnek. A mai napig nem értem, miért utasította el ezt az albumot a kritikusi gárda, a "rajongó" tábor jelentős részével egyetemben. A szinte végig gyors szerzemények ugyanis teljesen magával ragadják a hallgatót, sok mai albumot kenterbe vervén. Csak úgy keresztül száguld rajtunk a sok kiváló nóta. El tudom képzelni, micsoda nyomulás lehetett ezekre a dalokra a kisebb klubokban. Scott Ian nagyon piszok módon riffel, a szólók pedig egyenest tébolyítóak. Joey, az énekes hangja magas, de tökéletesen illik a zenéhez. A borító elég érdekes, a hangzás persze már ósdi, de ez is csak erősíti az ember nosztalgia érzetét.

Egy szó, mint száz, ez egy klasszikus, örökérvényű dalcsokor egy hiteles, kitartó, szimpatikus csapattól. Retro metal hullám? Nevetséges. Inkább ez a korong, mint a sok újjáalakuló, pénzéhes, vén hülye.