Edguy - Vain Glory Opera

Kiadó: AFM
Terjesztő: HMP
Együttes: Edguy
Megjelenés éve: 1998
Ajánlja: Sir Pumpkin
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Van az ember lemezgyűjteményének egy-egy olyan darabja, melyet a CD lejátszóba téve visszarepít az időben, újra és újra átélve ugyanazt az eufórikus állapotot, melyet első meghallgatása jelentett. A német Edguy '98-as alkotása számomra ilyen. És nem csak hogy visszarepít az időben, hanem minden egyes meghallgatásakor kikapcsolja a külvilágot, letaglóz, elvarázsol és csodálatot vált ki belőlem. Csodálatot és óriási tiszteletet. Ugyanis Tobias Sammet-ék ekkortájt épp, hogy csak beléptek húszas éveikbe, mégis egy, a szakma nagyöregjeit meghazudtoló albumot készítettek. Olyan lemezt, mely az első perctől az utolsóig leköti az ember gondolatait, lelkét.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mind a zene és a szöveg Tobias nevét dicséri, aki ezen az albumon még a basszusgitárosi feladatkört is ellátta. Hihetetlen... egy srác ilyen fiatalon, hogy képes ennyire jól felépített, megkomponált dalokat írni?! Olyan dalokat, amiket végighallgatva a dallamos fémzenére éhes rocker elégedetten nyalhatja meg mind a tíz ujját. Az egész lemezt végigkísérik a gyors témák - presze egy-egy középtempós himnusszal megspékelve - a dallamdömping, valamint az Edguy-ra olyannyira jellemző bombasztikus refrének. Lenyűgöz az a lélekemelő erő, az a pozitív kisugárzás, ami a nótákból árad. Ezeket a dalokat hallva eltölt a büszkeség, hogy rocker vagyok. Mindamellett, hogy a lemeznek egyetlen gyengébb pillanata sincs, a középrész ha lehet, még fantasztikusabb. Out Of Control, Vain Glory Opera, Fairytale, Walk On Fighting... sorakoznak a fenséges himnuszok. Az említett első két dalban rövid időre feltűnik a Blind Guardian félreismerhetetlen hangú bárdistája Hansi Kursch valamint Timo Tolkki gitáros a Stratovariusból. Mellesleg Timo keverte a lemezt a Finnvox stúdióban így a hangzásra sem lehet panasz.

Fantasztikus album...kötelező darab. Nem egy hirtelen felindulásból elkövetett true metal támadás, hisz az Edguy már akkor is ezt a zenét játszotta, amikor a stílus a földbe volt döngölve. Hihetetlenül őszinte, hihetetlenül dallamos és hihetetlenül felemelő lemez. Hihetetlenül...


Overture
Until We Rise Again
How Many Miles
Scarlet Rose
Out Of Control
Vain Glory Opera
Fairytale
Walk On Fighting
Tomorrow
No More Foolin'
Hymn