Nevermore - Dead Heart in a Dead World

Kiadó: Century Media
Együttes: Nevermore
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Warrel Dane-ék előző, hármas sorszámot viselő albuma óriási csalódás volt számomra, dacára annak, hogy az a korong egy hatalmas előrelépés volt a csapat számára, hisz rengetegen azzal a lemezzel ismerték és szerették meg akkori kedvenc zenekaromat. Persze saját magam ismeretében, ez nem is olyan meglepő, hisz nem ez az első alkalom, hogy véleményem tökéletes ellentétét képezi a többség ízlésének.

Az új lemezhez emiatt vegyes érzelmekkel közelítettem, de már a második hallgatásnál tudtam, hogy ezúttal újra egy kiváló album készült a seattle-i power metal banda műhelyében. A Dead Heart in a Dead World egyetlen apró negatívuma a hangzás, ami bár megfelelő, de nem elég erőteljes; pláne az első három lemez szuperszónikus megszólalása után.

Ezt leszámítva viszont nem lehet objektíven beszélni a Dead Heart in a Dead Worldről. Ritka dolog, ha egy albumon minden szerzemény gondolkodás nélküli 10 pontos. Ez egy abszolút ilyen anyag. Mint mindig, most is különbözik a lemez elődjeitől. Ha hasonlítani kéne, akkor viszont mindenképp kedvenc Nevermore albumomat, a Politics of Ecstasyt jelölném meg, bár a Dead Heart kevésbé komplex, és némiképp dallamosabb a 96'-os korongnál. Persze, ettől még egyáltalán nem kommersz az anyag, hisz ugyanúgy behálózzák a szakítós riffek és a Warrel hangjából adódó epikus hangulat, mint bármikor korábban. Legnagyobb kedvencem egyébként a középen megbúvó The Heart Collector, de még egyszer mondom: az összes dal hibátlan.

Számomra ez a metal. Senkit nem akarok megbántani, de a 80'-as évek kliséiből építkező buta csapatok örökké a Never' csizmatalpa alatt fognak maradni. Az év egyik legjobb albuma.