Corrosion Of Conformity - America's Volume Dealer

Kiadó: Sanctuary
Együttes: Corrosion Of Conformity
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Pepper Keenanék igencsak kiéheztették rajongóikat, hiszen előző, Wiseblood című bődületes anyaguk óta már bő 4 év telt el. Már hónapokkal ezelőtt meg mertem volna esküdni, hogy az America's Volume Dealer az év lemeze lesz, holott még egy hangot sem hallottam belőle.

Nos, ehhez képest egy csöppet csalódás az album, de tényleg csak ehhez képest. Mint minden kreatív banda, a COC sem ismételte meg önmagát. Az elmúlt 4 évben a világ sokat változott, és gondolom Pepperék is. Természetesen megijedni azért nem kell, mert az America's Volume Dealer is ugyanúgy ízig-vérig COC, mint elődjei, vagyis: laza hangulat, southern rock hatások és feeling hegyek minden mennyiségben. A minden eddiginél nyugisabb korong egyetlen negatívuma számomra a hangzás, különösen a dobé. A fentebb említett, merész, kísérletező hozzáállás mindenképp becsülendő, de legyünk őszinték: vannak zenekarok, amelyeknek bizonyos dolgok nem állnak jól. Márpedig ez a monoton, modernnek szánt dob sound valahogy marhára nem illik egy ilyen régivágású, természetes zenéhez. Ha ettől eltekintünk, akkor viszont könnyen rájöhetünk, hogy a lemezt újfent telepakolták jobbnál jobb nótákkal.

A nyitó Over Me egy igazi Corrosion Of Conformity sláger, mely egyből eloszlatja kétségeinket, klassz dallamaival. Szimpatikus módon nem kezdtek el hirtelen "metalkodni" a srácok, pedig újabban nagyon korszerű lett felvállalni a műfajt, de a zenekar ezúttal is inkább önmagát adta.

Tudom, hogy sokan a mai napig a Blind lemez megismétlését várják az észak-karolinai csapattól, de jómagam az ilyen embereket csak sajnálni tudom. Ha valaki egy 9 évvel ezelőtti - bár valóban fantasztikus - albumon nem tud túllépni, az sosem fogja megérteni, miről is szól valójában a COC. A gusztustalan húzás pont egy Blind szerű, metal hatásoktól hemzsegő anyag lett volna, most hogy visszatért a műfaj.Viszont aki az új lemez Zippoját, 13 Angels-ét, vagy Sleeping Martyr-ját nem tartja ász nótának, az finoman szólva másképp vélekedik a zenéről, mint én. Bármelyik nóta magában hordozza azt a bizonyos COC hangulatot, amely főleg az előző két albumot jellemezte.

Az America's Volume Dealert egyébként legjobb az ágyban, sötétben hallgatni, miután valami egzotikus füstölőt gyújtottunk a szobában. Az egyik leghatalmasabb banda a világon. Gyógyulj meg, Reed bácsi!