Witchfinder General - Friends of Hell

Kiadó: Heavy Metal
Együttes: Witchfinder General
Megjelenés éve: 1983
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

Azok kedvéért, akik esetleg nem ismernék a Witchfinder Generalt, elmondanám, hogy a szóban forgó társaság egy NWOBHM banda volt, akik meglepő módon nem a Maiden, Saxon, Diamond Head típusú csapatok zenéjével mutattak rokonságot, hanem Sabbath hatású metalt játszottak. A Witchfinder egyfajta Doom/HM keveréket olvasztott fémműhelyében, hisz nem tekintem muzsikájukat tiszta Doomnak, relative lendületes nótáik miatt.

A Friends Of Hell a zenekar 83-as, utolsó albuma volt, melyet csak egy EP és egy nagylemez előzött meg, így hosszú pályafutásról nemigen beszélhetünk. A minden idők egyik legzseniálisabb borítójával büszkélkedő korong csak úgy ontja magából a slágereket.

Az óriási refrének, a fogósság meg persze Zeeb Parkes szenvedélyes, kellemesen magas hangja miatt úgy érzem, hogy ez az anyag nem csak a fanatikus doomsterek körében lehet népszerű, hisz a Friends Of Hell nem egy újabb beborult Doom lemez. Mint minden kitűnő csapatnál, úgy itt is megfigyelhető a csak az adott bandára jellemző, mással össze nem téveszthető hangulat.

A megszólalás persze már ósdi, de a Requiem For Youth, a Music vagy az I Lost You című csodálatos ballada hallgatása közben minden eszünkbe jut, csak a hangzás kifogásolása nem. A 98-as újrakiadásnak köszönhetően az album beszerzése nem lehetetlen, igaz csak rendeléssel sikerülhet. Szerintem érdemes.