Halor - The Power's Breaking Loose (demó)

Kiadó: Szerzői
Együttes: Halor
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Sumi
Értékelés: Nincs pontozva

A Halor egy szombathelyi metal fogat, amely a tradicionális heavy metal mellett tette le a voksát. A srácok ezt a borítóra tekintve azonnal tudatják is velünk, de a zenéjüket sem lehetne összetéveszteni másik stílus képviselőivel. Még tavaly jelent meg a banda The Power's Breaking Loose című demója. Azóta nem sok hír érkezett a csapat háza tájáról, csak annyit tudok, hogy tavaly ősszel az Ossian vendégeként nyomultak a PeCsa színpadán. Amíg újabb infót nem kapunk a csapatról, hallgassunk bele a demóba!

A lemezt a Sunset című intro nyitja, amely egy akusztikus gitár és egy cselló közös játékán alapszik. Akárhányszor teszem be a demót, ezt az introt hallva mindig a Metallica Master Of Puppets időszaka jut eszembe. Az intro kellemesen indítja a lemezt, hisz kerüli a manapság divatossá vált "magasztos, epikus, orchesztrális" bevezetők jellemzőit, ráadásul a Master-ös hangulat nálam plusz piros pontot jelent. A második tételként megjelölt When The Day Has Come egy tipikusnak mondható, lendületes metal dal, amelynek az egyik erőssége a refrénje, ami a demó többi nótájára is igaz. Laczó Gyula és Csaba Béla a gitárokon jól kiegészíti egymást, a Komondi tesók közül Ádám (dobos) pedig biztos alapokat nyújt a döngölős metal nótához. Egyedül az énekes Komondi Ákos nyújt gyengébbet. Ákos nem egy hangszálakrobata, ráadásul az angol kiejtésén is lehetne még mit fejleszteni. Ennek ellenére a demó végighallgatása utáni nap reggelén gyakran ébredek arra, hogy félálomban a "fejemben levő cd-játszó" Ákos énektémáit játssza újra és újra.
Ez az észrevételem a lemez legjobb nótájára, a 3. tételként szereplő Seeking The Truth-ra még inkább teljesül. Rég hallottam ennyire eltalált csorda kórust magyar bandától - egyszerűen nem lehet tőle szabadulni. Viszont a nóta felépítése nem túl bonyolult. A refrén mellett szinte csak a szólórész van, esetleg 1-2 ritmikai váltás elkelt volna. Főleg azért érdemes ezt a témát bolygatni, mert a dal hossza több mint 5 perc, amibe azért több minden beleférhetett volna. Egyébként is igaz a demóra, hogy a srácok nem a 2-3 perces slágerekre feküdtek rá, hisz az összes nóta - az intro kivételével - 5-6 perc hosszúságú.
A 4. dal a demó címadó nótája, amelyet hallgatva szemem előtt egy tipikus motoros videoklip pereg le. Hasonló hangulatban fogant a 6. nóta is, amely egy újabb lendületes darab. A két szám közé ékelődött be a demó legváltozatosabb és - gitártémáit tekintve - legdallamosabb nótája, a Hurricane, amelyben a szinti is előkerül.
Az egész demóra elmondható, hogy végig jó a hangzása: minden hangszer szépen kihallható, egyik sem nyomja el a másikat. A gitárok enyhe karcossága pedig még jót is tesz a zene keménységének.

Bár ezek dalok nem fogják megújítani a műfajt, mégis nagyon jó hallgatni őket. Ez pedig azt jelzi, hogy a banda dalszerzői vénája - főleg a refrének terén - igen erős. Viszont a kicsit komplexebb hangszerelés és főleg az énektémák illetve a kiejtés fejlesztése még ráfér a csapatra. Ennek ellenére ez egy nagyon korrekt anyag, amelyet a magyar true metal arcoknak csak ajánlani tudok...

1. Sunset
2. When The Day Has Come
3. Seeking The Truth
4. The Power's Breaking Loose
5. Hurricane
6. Desire To Fly