Cryptic Wintermoon - A Coming Storm

Kiadó: Massacre
Terjesztő: HMP
Együttes: Cryptic Wintermoon
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Sumi
Pontszám: 3/10
Értékelés: A hangszereket már be tudják hangolni

Minden stílusban vannak "irányadók", iparos munkát végző "követők" és olyan bandák is, akiknek talán nem kellett volna stúdióidőt, pénzt és energiát költeniük arra, hogy újabb jellegtelen anyaggal gazdagítsák a metal színes palettáját. Ez a "bölcsesség" volt az első gondolatom, amikor megpróbáltam végighallgatni a Cryptic Wintermoon új albumát. Végül harmadik nekifutásra sikerült a CD végére jutnom, amiben igen komoly szerepe volt annak, hogy programozás közben az ember nem tud minden idegszálával a zenére koncentrálni...

A bandáról előzőleg csak annyit tudtam, hogy 1999-ben adták ki az első lemezüket és a tavaly megjelent anyagukról kellene ajánlót írnom.... A zenére a mostanában gyakori "billentyűorientált, melodikus death / black" címkét aggathatjuk, de néhol kifejezetten power-ös témák is felbukkannak.
A lemez elején az első nóta, a Hate Revealed kb. másfél percéig egész kellemes témákat hallhatunk, ám aztán a srácok sebességet váltanak és a tipikus black-es károgás és tempó mellett ezerrel darálnak. Aki ezt a nótát meghallgatja, az a lemez egyik felét már meg is ismerte. Az album jelentős részét ugyanis a szinte megkülönböztethetetlen, egy kaptafára készült dallamos black nóták teszik ki.
A lemez másik részét a líraibb (!!!), atmoszférikusabb, billentyűorientáltabb számok alkotják, amelyekbe már jóval több ötletesség és ezáltal hallgathatóság szorult. Jó példa erre a negyedik tételként feltűntetett Nocturnal Whisper. Ez egy kellemes, akusztikus gitártémára épülő dal, amely egy epikus, power metal nótába, a The Shadowkeep-be torkolik. A címadó nóta és a Obsidian Fragments is hasonló elemekkel operál, így ezek a jobban megjegyezhető dalok közé tartozik. Nem is igazán értem, hogy miért nem döntik el, hogy a Cryptic Wintermoon a gyors black-es vágtákra vagy az atmoszféra teremtő nótákra fekszik jobban rá, mert ez a kettősség - legalább is számomra - nagyon zavaró.
A lemez végén a Judas Priest egyik klasszikusát, a Painkiller lemezen szereplő Nightcrawler-t is megtaláljuk. Sajnos, ez sem sikerült túl fényesre, inkább valami könnyebb Priest nótával kellett volna próbálkozni. Egyébként ezt már több Priest feldolgozás albumnál is észrevettem, hogy a Painkiller lemez nótáit igen-igen nehéz jól feldolgozni, inkább csak elfogadható, gyenge és harmatgyenge próbálkozásokat hallottam. A Cryptic Wintermoon Nightcrawler-e a középső kategóriába sorolható...

Összességében túl sok pozítivumot nem tudok elmondani a lemezről. Ebben a műfajban számos klasszissal jobb banda tevékenykedik, inkább csak tényleg a nagyon fanatikusoknak merném javasolni az új Cryptic Wintermoon anyagot.

1. Hate Revealed
2. Messiah
3. Supersatan
4. Nocturnal Whispers
5. The Shadowkeep
6. Dark Crusade
7. Bastard
8. A Coming Storm
9. Darkness Forever
10. Obsidian Fragments
11. The Righteous Slayer
12. Necromancer
13. Nightcrawler
14. When All Is Said And Done