Sepultura - Arise

Kiadó: Roadrunner
Terjesztő: Mton
Együttes: Sepultura
Megjelenés éve: 1991
Ajánlja: Slayercsabi
Értékelés: Alapmű

A Brazílából indult Sepulturát(Max Cavalera/ének,gitár-Andreas Kisser/gitár-Paulo Junior/basszusgitár-Igor Cavalera/dob) a Beneath The Remains lemezzel ismertem meg. ' 89-ben a Garázs c. műsorban Feró lenyomta a címadó dalt és én azonnal beleszerettem.Innentől kedvenc bandám lett a Sepu és igyekeztem begyűjteni minden velük kapcsolatos dolgot. A BTR után két évvel, '91-ben jött ki cikkem tárgya: az Arise.

Már a megjelenés napján megvettem, és amit hallottam, attól teljesen ledöbbentem! Fogalmam sem volt róla korábban, hogy tudják majd felülmúlni az überzseniális Beneath-et, de hogy sikerült nekik, az rögtön kiderült számomra az első meghallgatás után. Itt most olyan közhelyeket kell leírnom, mint például elképesztő riffek, összetett ritmusok, agyas tempóváltások, elmebeteg szólók, ám ezek az általános jelzők nem tudják eléggé érzékeltetni az album mindenek fellett álló pusztító erejét, azok számára, akik még nem hallották. A fent említetteken kívül van még valami furcsa, megfoghatatlan atmoszférája is az anyagnak, amit soha korábban, és ezután sem sikerült reprodukálni a Sepu anyagok sorában.

A hangzás félelmetesen erős,az akkori mércével mérve kiemelkedő, de még ma is iszonyúan jól szól. Az akkori Thrash-Death lemezek többsége a floridai Tampában készült Scott Burns producer rányításával, aki egy mai Ross Robinsonnak felel meg, a keverést pedig a ma is jól csengő névnek számító Andy Wallace végezte. Természetesen az Arise toronymagasan emelkedik ki az amúgy is magas színvonalú lemezek sorából hangzás és dalok tekintetében egyaránt.A Max és Andreas által írt szövegek ugyanúgy előrelépést mutatnak. A Beneath-hez képest jóval több az intellektuális töltet, igazodva ezzel az agyasabb, komplexebb zenéhez, bár még mindig eléggé direkt módon van jelen a társadalomkritika, ami végig kíséri pályáján a Sepulturát.

Mint minden bandának a Sepunak is megvoltak a maga hatásai, és ki más hathatott volna egy ilyen bandára, mint maga a műfaj egyik alapítója, a bestiális Slayer. Az Arise-on az ő hatásaik érvényesülnek,de persze nem plágiumról van itt szó, csupán egy kis utánérzésről. A Sepu ettől még az egyik legeredetibb thrash albumot alkotta meg. Nem beszéltem még a Michael Whelan által tervezett borítóról, ami kiválóan tükrözi azt a hangulatot amit a lemez közvetít.

A Sepunak hatalmas áttörést hozott a lemez, az olyan nótákat, mint a címadó, vagy a Dead Embrionic Cells (kedvenc dalom) megismerte a világ. Fényes karriert futottak be egy olyan országból ahonnan nehezebb volt kitörni, mint innen. Ez volt az akaraterő és a kitartás diadala.

Érdekesség még hogy a Roadrunnernek akkor ez a lemez volt a legjobban fogyó kiadványa, és végül az Arise bearanyozódott (egymillió eladott lemez), ami egyedülálló volt egy ilyen szélsőségesen extrém zenét játszó bandánál. A műfaj kitűnőre vizsgázott....

Legvégül talán annyit, hogy ennek a lemeznek a hatása felbecsülhetetlen a thrash műfajra. Sok ma is nagy népszerűségnek örvendő zenész, előadó tartja legfőbb hatásának a Ariset! A mai Limp Bizkit-en, Linkin Park-on felnőtt fiatalok számára a fent említett zenekarok jelentik a modern metalt, de nekünk akkor és sokunknak ma is az Arise, ez a túlzás nélkül az egész műfajt megreformáló lemez jelentette azt.

Két kiváló minőségű sorlemezt készítettek még ebben a felállásban, majd ' 97-ben az alapító frontember Max Cavalera viharos körülmények között kivált a zenekarból, és onnantól kezdve a Sepulturának bealkonyult. Az Arise egy kiváló kordokumentum a fénykorszakból. Kötelező!