A Perfect Circle - Thirteenth Step

Kiadó: Virgin
Terjesztő: EMI
Együttes: A Perfect Circle
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

"Lightos Tool" - így jellemezték három éve egyesek az A Perfect Circle debütáló lemezét. Mi tagadás, az - egyébként jól sikerült - Mer de Noms album valóban mutatott némi átfedést a brillíáns csapattal, és az is tény, hoy a Toolnál jóval befogadhatóbb, nótaközpontúbb muzsika volt hallható rajta.

Az új anyag, ha lehet, még nyugisabra sikeredett, bár azóta a társaság kétharmada lecserélődött. Mégse akarom az új srácok - Jeordie White és az ex- Smashing Pumpkinsos James Iha - nyakába varrni a további lassulást, hisz a dalok többségét ezúttal is Maynard és Billy jegyzik.

Hogy számomra melyik a jobbik A Perfect Circle korong, azt csak évek múlva fogom tudni eldönteni -ha egyáltalán- , de ez a CD is rendesen oda lett téve. Maynard - aki talán a kedvenc énekesem - elképesztően bánik egyébként is zseniális hangjával. Dallamai valósággal elvarázsolnak - eszelős a csávó!

Nem állítom, hogy minden szám telitalálat, mert a szirupos The Nurse, Who Loved Me feldolgozás eléggé félresikerült a nosztalgikus hangulatú, musicales ízével. Szintén nem tartom indokoltnak a számok közti átvezetőket, és a Pet se nyerte el tetszésemet.

Másfelől, aki akkora nótákat tud írni, mint a The Outsider, a The Noose, netán a Weak and Powerless, annak nem ezen a bolygón lenne a helye. A hangzás is isten, dehát Andy Wallace keverte a lemezt, akinek még a lábnyomát is imádom, nemhogy a munkáit.

Aki kizárólag súlyos, durva zenéket hallgat, az nem fog rákattanni a Thirteenth Stepre, de aki a metal mellett szereti az érzelmektől és profizmustól feszülő könyűzenét -például Sting- , annak ez a banda örök szerelme lesz.